PORTLAND I februari 2021 firade politiker och aktivister Oregons implementering av åtgärd 110, landets första lag för att avkriminalisera droger som fentanyl, heroin, kokain och meth. Det är inte en överraskning vad som hände sedan: en dramatisk ökning av överdoser.

När bruk av de flesta droger blev tillåtet (som av heroin, meth, kokain mfl), sedan lag 110 införts, så var tanken att mer humant fokusera på vård och tillfrisknande för droganvändare istället för att straffa dem. Och de som fått böter för mindre innehav eller använt narkotika på allmän plats, har sluppit betala om lovat söka frivillig hjälp.

Men trots satsningarna, så har istället missbruker ökat och även dödsfall av överdoser, särskilt av fruktade opiaten fentanyl – men även tillsammans med andra droger och stimulerande medel som metamfetamin och kokain. År 2022 avled nära tusen personer i Oregon i överdoser, rapporterar CBS News.

Överdosdödsfallen har ökat 75 procent mellan 2020 och 2022, och även våldsbrott och hemlöshet har ökat. Nu har guvernören Tina Kotek och borgmästare Ted Wheeler utropat 90 dagars undantagstillstånd och nödläge efter ökad fentanylanvändning och förekomst av ”utbredd allmän narkotikaanvändning” i delstaten, enligt nyhetsbyrån AP.

Nu ska droganvändare slussas till kriscenter för behandling i Portland och narkotikalangningen ska hindras av patrullerande polis i staden. Även en informationskampanj om drogers risker och var man kan få hjälp planeras.

Men kritiker pekar på att det är oklart vad som ska uppnås och vad som ska hända efter de 90 dagarna. Och många anser att politikerna har ett ansvar. En majoritet av delstatens invånare vill nu att lag 110 delvis eller helt dras tillbaka.

– Istället för att behandla missbruk och hjälpa utsatta individer att bli frisk, förde åtgärd 110 drogkrisen ännu tydligare in i allmänhetens syn och misslyckades med att uppnå sina uttalade mål, skriver Kevin Sabet, president för Foundation for Drug Policy Solution och aktiv i anti-cannabisrörelsen SAM, i Newsweek .

Men det finns även personer med drogproblem som tycker de blivit hjälpta och sluppit hamna i fängelse.
– På grund av lagen 110 kunde jag ändra min historia och bryta dessa kedjor, och få ett liv för mig själv och för min dotter som hon förmodligen inte skulle ha haft, sägen en kvinna till CBS.

Ett svar på ”Oregons totala narkotikaavkriminalisering var ett misslyckande.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *