Riksdagen kommer snart att behandla det så kallade Nato Sofa-avtalet, som är en del av medlemskapet i Nato. Avtalet handlar bland annat om vilka rättigheter och skyldigheter styrkor har i Finland.

En av de största konstitutionella frågorna i avtalet har varit frågan om dödsstraff. I USA är dödsstraff lagligt medan Finland förbjuder det i grundlagen. Här står vår grundlag i strid med Sofa.

När amerikanska styrkor befinner sig i Finland kommer det ändå enligt vår grundlag att vara förbjudet att överlämna personer till länder där de kan råka ut för dödsstraff eller andra människorättsliga förbrytelser.

Svenska riksdagsgruppens Ålandsledamot Mats Löfström sitter i grundlagsutskottet och säger att man på fredagen godkänt ett utlåtande om Sofa-avtalet.

– Det är ett avtal som handlar om de internationella överenskommelserna om styrkors status. Alltså vilken lagstiftning som gäller när allierade länders trupper och personal finns på finsk mark, säger Löfström.

Handlar om självständighet

Grundlagsutskottet föreslår nu att man godkänner Sofa-avtalet, men att det godkänns med två tredjedelars majoritet i riksdagen.

– Avtalet innehåller bestämmelser om rätten att bära vapen, inreseformaliteter, utövande av domsrätt och rätt till avstående från skadestånd samt styrkors privilegier och immunitet, säger Mats Löfström.

Sofa-avtalet reglerar helt enkelt den juridiska statusen för allierade soldater som vistas på finländsk mark.

– Det här har naturligtvis betydelse för finländsk suveränitet, som grundlagsutskottet fäst alldeles speciell uppmärksamhet kring, säger Löfström.

På grund av att en del moment i Sofa-avtalet, till exempel det om dödstraff och andra moment om mänskliga rättigheter, finns inskrivna i vår grundlag behövs en stor majoritet för att godkänna avtalet.

Sofa-avtalet måste godkännas som en del av vårt medlemskap i Nato. Det ska godkännas inom ett år efter att medlemskapet fastställs.

Finland blev Natomedlem den 1 april 2023. Det betyder att avtalet behöver godkännas under den kommande månaden.

Kan jämföras med DCA

Riksdagsledamot Mats Löfström säger att Sofa-avtalet inte varit framme så mycket i offentligheten, men att det kan jämföras med det DCA-avtal som Finland slutit med USA.

– De har helt likadana frågeställningar. Men DCA-avtalet är ett bilateralt avtal mellan Finland och USA medan Sofa-avtalet är ett multilateralt avtal med Nato.

För att kunna godkänna Sofa-avtalet har Utrikesministeriet haft en notväxling, alltså en utväxling av diplomatiska brev, mellan USA och Finland. Där har man kommit överens om att respektera varandras juridiska system.

Notväxlingen är inte juridiskt bindande, men kan ses som en politisk överenskommelse som man måste utgå ifrån så att ingen exempelvis kan få dödsstraff.

Sofa-avtalet är i kraft i flera Nordiska länder redan, bland annat Island har godkänt det så tidigt som på 1950-talet.

– Där har det nog inte varit frågan om så allvarliga saker som skulle leda till höga straff, men systemet gäller för alla typs straff och grundlagsutskottet måste se hypotetiskt på det principiella, säger Löfström.

Ett svar på ”Finland kan inte lämna ut Natosoldater om de riskerar dödsstraff – centralt avtal ska snart upp i riksdagen”
  1. What i do not understood is in truth how you are not actually a lot more smartlyliked than you may be now You are very intelligent You realize therefore significantly in the case of this topic produced me individually imagine it from numerous numerous angles Its like men and women dont seem to be fascinated until it is one thing to do with Woman gaga Your own stuffs nice All the time care for it up

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *