Trots att det gått tungt i världscupen, bär han en bra känsla inför VM.
Det säger Sebastian Samuelsson inför allvaret som drar igång i Nove Mesto nästa vecka.
– Jag gillar den här perioden inför mästerskap, säger han till  Sport.

Samuelsson växte upp i Malmköping. Hans föräldrar drev där ett lantbruk fram till 2006, då familjen flyttade sin verksamhet till Sollefteå.[2]

Samuelsson debuterade i världscupen i december 2016.[3] Han ingick sedan i det svenska lag som vann världscuptävlingen i stafett i januari 2018 i Oberhof i Tyskland, en seger som var Sveriges första världscupvinst i stafett sedan 2009.[4][5]

Vid de olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018 vann Samuelsson ett silver i jaktstarten efter att ha startat som 14:e man efter den inledande sprintdistansen. Efter det sista skyttet var han på en överraskande tredje plats och med ett starkt slutvarv kom svensken till sist ifatt och drog ifrån tyske Benedikt Doll vilket gav honom ett silver bakom vinnande Martin Fourcade. Silvret kom överraskande då Samuelsson fortfarande var junior och tidigare hade en 13:e-plats i världscupen som största merit.[6] Några dagar senare körde Samuelsson den tredje sträckan i herrarnas stafett. Laget, som även bestod av Peppe FemlingJesper Nelin och Fredrik Lindström, vann skrällartat guldet före det norska och det tyska laget. De fyra skidskyttarna fick för bedriften även motta priset för ”Årets lag” vid Idrottsgalan 2019.[7]

Den 11 januari 2019 tog Samuelsson sin första pallplats i världscupen genom att komma på tredjeplats i sprinten i Oberhof. På VM i Östersund senare på året slutade han på en fjärdeplats i herrarnas distanslopp. Tillsammans med Hanna Öberg tog han ett VM-brons på singelmixstafetten. Efter säsongen 2019/2020, som inte genererade några större framgångar, inledde Samuelsson säsongen 2020/2021 bättre då han under de inledande tävlingarna i Kontiolax tog en andraplats i den första sprinttävlingen. En vecka senare tog han sin första världscupseger genom att vinna jaktstarten, också i Kontiolax.