Den man som skottskadades efter att ha huggit en polisman i armhålan i samband med ett ingripande på söndagen är känd av polis sedan tidigare.

Mannen är i 35-årsåldern och hemmahörande i närheten av det område där attacken mot polismannen inträffade.

Det var i söndags som en polispatrull skulle kontrollera en man på Österängen i Jönköping, som sades uppvisa tecken på psykisk ohälsa. När patrullen anträffade mannen gick han till attack med ett vasst tillhygge och skadade en polisman mycket allvarligt.

Tillståndet för polismannen

Till en början var tillståndet för polismannen livshotande, men bedöms på tisdagen vara stabilt. Han är kvar på sjukhuset i Linköping.

Den misstänkte gärningsmannen blev skjuten i samband med ingripandet . Han har inte kunnat höras förrän idag, men är nu delgiven brottsmisstanke och anhållen, misstänkt för att ha försökt mörda två poliser.

Svart magi

Han är sedan tidigare dömd för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter en händelse i februari 2020, då ordningsvakter avvisat honom från ett köpcenter.

Vid det tillfället har han enligt domen, stört butikspersonal genom att prata om svart magi, onda energier och häxor. I förhör berättar en av ordningsvakterna om att mannen är känd för dem, som ”inte helt stabil”.

Han är nu misstänkt för två fall av försök till mord och grovt vapenbrott.