Biskopsgården är den stadsdel i Göteborg som drabbats allra hårdast av gängrelaterade mord. Det oklart vad som ligger bakom mordet på polisen i onsdags, men under knappt tio år har ett 20-tal personer dödats kopplat till konflikten. Här är bakgrunden till gängkonflikten.

För något år sedan blev en nu 21-åring portad från Husby. En video som spridits på sociala medier visar hur en grupp jämnåriga killar förnedrar och med våld föser honom genom spärrarna på tunnelbanan. Han har fått rött kort, skriver de själva i videon.  

Gruppen som portade honom kopplas till ett lokalt kriminellt nätverk.

Uppmärksammad rättegång i Köpenhamn

Den senaste tiden har den mediala uppmärksamheten handlat om de två rivaliserande gängen Dödspatrullen och Shottaz från Rinkebyområdet.  

Jag har varit på plats i Danmark för att bevaka en rättegång om dubbelmord och mordförsök i ett danskt bostadsområde förra sommaren. Fem personer kopplade till Dödspatrullen har åtalats, varav en pekas ut som en av ledarna, för att ha mördat två rivaler i Shottaz.  

Tio unga män har mördats bara i den konflikten sedan sommaren 2015. Det är den blodigaste någonsin i Stockholm inom gängmiljön, enligt polisen.

50 gänggrupperingar i Stockholm

I Stockholm finns ungefär 50 olika gänggrupperingar, bestående av 1 500 personer. Under dem finns ytterligare ett större antal, ofta yngre, som agerar kurirer, langar och står på tröskeln till en ännu grövre kriminalitet.

Parallellt med Rinkebykonflikten har andra kriminella nätverk i Järvaområdet växt sig starkare.

Det är viktigt att vi ser hur morden hänger ihop, att vi inte ser dem som enskilda dåd. Kanske hjälper det resten av samhället att förstå allvaret och att sätta in alla resurser som krävs för att minska antalet föräldrar som kommer att behöva begrava sina barn.

I den senaste våldsspiralen, ett uttryck polisen använder, har tre unga män dödats på mindre än två månader.

Den senaste tidens våldsspiral

Första mordet skedde i början av juli. En 21-åring blev sparkad och slagen så grovt att han senare avled. Misshandeln filmades och spreds på sociala medier.

Mordoffret ska enligt uppgift ha varit med och portat den unge mannen i Husby.

Kort efter beskedet att den misshandlade avlidit körde två maskerade män till Tensta centrum på en moped. För att hämnas. En var beväpnad med ett automatvapen. De körde mot rivalerna som anklagas för dödsmisshandeln.

Är ni med så långt?

Ett nätverk i Tensta misstänks för dödsmisshandeln mot en rival från ett nätverk i Husby.

Pågår interna utrensningar

Inom polisen finns i dag god kunskap om de ofta komplexa relationerna där tidigare nära vänner och släktingar nu kan vara fiender. En värld där lojaliteter skiftar över en natt. Det pågår just nu interna utrensningar inom flera gäng. Bland annat inom Shottaz, där en tidigare tongivande person nyligen blev beskjuten.

Han anses ha varit en översittare.

Flera inblandade i konflikterna trycker nu i lägenheter eller gömställen utanför Järva, för att inte bli nästa måltavla.

Motivet till morden kan enkelt beskrivas i tre ord. Pengar. Narkotika. Heder.

Socialt utsatta områden

Skådeplatsen för de många parallella konflikterna är Husby, Rinkeby och Tensta, tre så kallade särskilt utsatta områden i nordvästra Stockholm. Socioekonomiskt svaga med hög arbetslöshet och hög ungdomsarbetslöshet. Där saknar varannan niondeklassare på flera skolor behörighet till gymnasiet. Jämfört med en av tio i hela Stockholm. Det är också områden som har problem med att föräldrar inte skickar sina barn till förskolan. Vilket medför att språket är sämre när de väl börjar skolan.

Föräldrarna har i många fall själva svårt med det svenska språket.

En komplex problematik. Stora sociala utmaningar.

En polischef berättade nyligen för mig hur misslyckandet i skolan årligen fyller på den redan växande skaran arbetslösa hemmasittare med hundratals nya ungdomar i Järva. En perfekt grogrund som äldre kriminella kan locka med guldkedjor, märkeskläder, dyra klockor och drogpengar.

Konflikten trappas upp

Efter det första mordet, kom nästa.

En månad efter dödsmisshandeln i Tensta sköts en 22-årig man inför ögonen på lekande barn och familjer i Rinkeby. Han ingick i det nätverk som, enligt ortens parallella rättsväsende och källor med insyn, låg bakom dödsmisshandeln.

Det här ska vara hämnden.

Efter det andra mordet började personer i nätverket i Husby synkroniserat lägga upp bilder på sociala medier, med musikreferenser som har tolkats på ett enda sätt:

Vi sköt honom.

I samma inlägg delas bilder på den dödsmisshandlade vännen.

Här kommer ännu en koppling som visar hur våldet sker inom en liten krets i Järva.

Offret i Rinkeby är kusin till den 23-åring, tidigare utpekad ledare i Shottaz, som sköts ihjäl i Danmark.

Tredje mordet på kort tid

På torsdagen, en vecka efter mordet i Rinkeby, hittades en tredje ung man ihjälskjuten intill buskarna i ett lugnt villaområde i Spånga, inte långt från Tensta och de andra betydligt mer våldsutsatta områdena.

Han hade nyss fyllt 21 år. En kvinna hittade honom när hon skulle ta sig till sin arbetsplats på morgonen. Ingen av de grannar jag pratat med hörde skott eller såg något misstänksamt innan polisen spärrade av området. Det återstår att se om det var där han mördades. Den unge mannen i Spånga var brottsbelastad och rörde sig i Järvas kriminella miljö. Han var även vän till det andra offret i Rinkeby. En bild på dem sprids nu på sociala medier.

Det senaste offret i Spånga var mannen som portades från Husby.

Nu försöker polisen lägga pussel för att förstå den senaste våldsspiralen och säkra bevisning som leder till de skyldiga. De försöker också ta reda på om och i så fall hur de senaste morden hänger samman. Mycket tyder på att det är så, och att många gäng är inblandade på olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *