En man i 60-årsåldern har avlidit efter torsdagens arbetsplatsolycka vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå. En annan man, som är i 20-årsåldern, vårdas i Umeå med allvarliga skador.

– Det som har hänt är att de två männen har fått något tungt över sig. En man i 20-årsåldern fick först primär vård här och fördes sedan till Umeå med inre och yttre skador. Den andre mannen, som är i 60-årsåldern, avled hos oss trots intensiva försök att återuppliva honom, säger Fredrik Degerstedt, kirurg vid Skellefteå lasarett.

Olyckan, där även en annan man skadades allvarligt, inträffade under torsdagens eftermiddag. Enligt sjukvårdsledare på plats hade männen fått kross- och klämskador.

– Det vi vet är att ett gaffelstativ fallit på två personer, berättade Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt, senare under kvällen.

Krisledning aktiverad

Den avlidne mannen arbetade för NCC och enligt företaget ska det ha varit i samband med arbetet med ett betongfundament, där man skulle montera ett väderskydd, som olyckan inträffade.

– Vi har aktiverat ett krisledningsteam. Vi inleder nu en utredning kring hur detta har kunnat hända, beroende på vad den säger får vi se hur vi går vidare. Fokus nu ligger på att ta hand om vår personal, säger Amelie Winberg, presschef NCC.

Händelsen utreds

Polisen utreder nu det inträffade och utredningen leds av åklagaren Åse Scoultz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Platsen är avspärrad nu och Arbetsmiljöverket kommer tillsammans med polisens tekniker idag att undersöka platsen för att utreda hur detta har kunnat inträffa, säger Åse Scoultz.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade. Tillståndet för mannen som vårdas i Umeå är allvarligt, men stabilt.