Efter pandemi, bantade kulturbudgetar och minskade bidrag ser det på många håll mörkt ut i Kultursverige. Trots detta hörs det glädjerop från Uppsala stadsteaters salonger – där går det bättre än någonsin förr.

Efter pandemi, bantade kulturbudgetar och minskade bidrag ser det på många håll mörkt ut i Kultursverige. Trots detta hörs det glädjerop från Uppsala stadsteaters salonger – där går det bättre än någonsin förr.

Efter tuffa pandemiår är Uppsala stadsteater tillbaka starkare än någonsin.

– 2023 så kommer vi att slå publikrekord all time high, säger teaterchefen och VD:n Petra Brylander.

Något Brylander vågar konstatera trots att året ännu inte är över. Fram tills nu har stadsteatern publiksiffror på 77 333, under 2019 satt det 76 056 personer på läktarna.

Sett till biljettintäkter ser det också väldigt ljust ut. Hittills i år har teatern dragit in 16 014 912 kronor – det är en ökning på 3 730 372 kronor jämfört med 2019 (och 2 061 399 kronor från förra året).

Rekordlåga kultursatsningar

Stadsteaterns framgångssaga kommer i takt med regeringens procentuellt rekordlåga satsning på kultur, något som facktidningen Magasin K var först med att rapportera. Och efter en kartläggning av SVT uttrycker flera regioner stor oro för de statliga bidragen till kulturen som fördelas till regionerna i januari. I region Uppsala kommer man till exempel behöva minska på administrativ personal.

Även Uppsala stadsteater mottar det statliga bidragen.

– Vi får pengar från kulturrådet via Region Uppsala i något som heter samverkansmodellen. Pengarna går till verksamheten och konstnärlig utveckling samt barn och unga, säger Petra Brylander.

Nu när det går så rekordbra för Uppsala stadsteater, behövs det verkligen statliga bidrag då?

– Anslaget från staten är avgörande för hela verksamheten. Vi är ingen privatteater. Sedan 1951 har vi har ett politiskt uppdrag och har väldigt mycket verksamhet som inte genererar intäkter, säger Petra Brylander.

Musikala framgångar

Den största framgången i år har varit musikalen ”9 to 5” som sålde slut alla föreställningar, inklusive inlagda extraföreställningar, redan innan premiären.

Det är första gången föreställningen sätts upp i Sverige och har flera kända namn i ensemblen – en av dem Örbyhusbon Pia Johansson.

Även satsningen Scensommar i Gottsunda som Uppsala Stadsteater var med att anordna tidigare i somras slog publikrekord.