Det var risken för infiltration av kriminella som gjorde att regeringen backade från planen att placera den nya Utbetalningsmyndigheten i Södertälje. Det uppger DN.

Utbetalningsmyndighetens huvuduppgifter är att förebygga, upptäcka och förhindra välfärdsbrott. Den hade av den förra regeringen lokaliserats till Södertälje – vilket möttes av jubel lokalt.

– Södertälje är den kommun i Sverige som har varit mest framgångsrik och systematisk i sitt arbete mot välfärdsbrottlighet, förklarade dåvarande finansminister Mikael Damberg (S) om varför myndigheten skulle hamna i just Södertälje.

Men så i december i fjol ändrade den nya M-ledda regeringen planen och valde att placera myndigheten i Hammarby Sjöstad i Stockholm istället.

”Omdömeslöst”

Då hänvisade man till att det inte gått att hitta lämpliga lokaler i Södertälje. Men nu avslöjar DN att det var andra skäl som låg bakom beslutet – rädslan för infiltrering av kriminella.

– Jag tycker det var väldigt omdömeslöst av den tidigare regeringen att ens tänka tanken att lägga en så viktig myndighet i Södertälje, när vi vet att just den kommunen har väldigt stora problem med försök till infiltration, ekonomisk brottslighet och annat. Det säger ju kommunledningen själva, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M)till DN.