Ett föräldrapar i Skåne åtalas nu för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande av sin lilla dotter. Flickan fick livshotande skador efter att ha fått i sig ättikssprit.

Flickan, som nu är sju år, kom till sjukhuset i Lund natten till julafton 2022 med frätskador på matstrupe och magsäck.

Åklagaren menar att föräldrarna utsatt henne för livsfara genom att se till att hon fick i sig ättika oralt. Läkarna blev tvungna att operera bort hennes magsäck.

Flickan var också kraftigt nedkyld när hon kom in till sjukhuset. Några dagar före julafton ska föräldrarna ha stängt in flickan i tvättstugan, tagit bort dörrhandtaget och bundit fast henne, enligt åtalet.

De åtalas även för att i december ha satt på henne en blöja som de sedan inte bytt på flera veckor medan hon var inlåst i tvättstugan, vilket orsakat flera sår på flickan.

Åtalas på sju punkter

Föräldrarna häktades i februari misstänkta och har varit frihetsberövade sedan dess.

Nu åtalas den 42-årige mannen och den 34-åriga kvinnan för synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

– Flickan har utsatts för allvarliga brott. Utifrån vad som framkommit av bland annat tekniska och medicinska undersökningar och av vad flickan själv har kunnat berätta anser jag att förundersökningen visar att det är de åtalade som har utsatt flickan för de här gärningarna, säger Ingegerd Jigin, senior åklagare, i ett pressmeddelande.

Brotten som föräldrarna utsatt flickan för har pågått under flera år och de tidigaste händelserna som finns med i åtalet skedde 2020.

I rättegången kommer förutom flickan och föräldrarna ett 50-tal vittnen att höras, bland dom flera läkare, grannar och flickans syskon.

Omfattande utredning

Paret nekar till brott. Utredningen har varit omfattande. Under alla åtalspunkterna finns yrkanden om så kallat garantansvar.

Det innebär att föräldrarna låtit bli att ingripa för att skydda flickan eller se till att hon fick vård direkt för sina skador, enligt åklagaren.

– Flickan mår under omständigheterna väl och går nu i skolan, säger Ingegerd Jigin.