Det omfattande tunnelnätverket under Gaza kommer att försvåra den väntade israeliska markoffensiven i Gaza. Det menar Anders Ekholm, överstelöjtnant som studerat israelisk försvarskonst vid Försvarshögskolan.

– Det är en fälla att gå in i den här miljön. Det vet man redan från början, säger han.

Israel rustar för en markoffensiv i Gaza efter terrororganisationen Hamas attack på israelisk mark den 7 oktober.

Ett prioriterat mål i de israeliska luftanfallen är tunnlarna som ringlar 20-30 meter under marken längs hela Gaza.

– Gazaremsan har flera lager, ett för civila och ett annat för Hamas. Vi försöker komma åt det där andra lagret som Hamas har byggt, säger Jonathan Conricus, talesperson för israeliska försvarsmakten, IDF, i ett uttalande.

Dyker upp på oväntade platser

Tunnlarna inne i Gaza kan ha stor strategisk betydelse för Hamas vid en israelisk markoffensiv, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm. Både som ett sätt att dyka upp på oväntade platser under striderna och för att förvara vapensystem.

– De skulle kunna dyka upp på en plats som IDF trodde var säkrad och börja bekämpa sjukvårdsförband eller andra servicefunktioner, säger han.

Gisslan försvårar bekämpning

I normala fall är så kallade djuppenetrerande bomber ett effektivt sätt att rasera tunnlar. Det är bomber som går ner en bit in i marken innan de detonerar.

Men i just det här fallet är Anders Ekholm osäker på hur mycket Israel kommer att använda dem – med tanke på att Hamas håller ett hundratal israeler som gisslan.

– Högst sannolikt finns gisslan i de här områdena, och det är naturligtvis någonting man spinner vidare på från Hamas sida för att få israelerna att inse att det inte är någon idé att ge sig på deras tunnlar, där de är som mest säkra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *