Två svenskar har skjutits ihjäl i centrala Bryssel. I en video som fått spridning efter skjutningen säger den utpekade gärningsmannen Abdesalem Lassoued att han har dödat svenskar för att “hämnas muslimer” – och svär trohet till IS. Den misstänkte mannen har skjutits till döds av polis.

EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige skulle snart spelas när gärningsmannen öppnade eld med automatvapen i centrala Bryssel.

På videor från platsen syns hur han kommer åkande på en scooter. Iklädd en orange jacka och vit mopedhjälm jagar han människor och skjuter dem på nära håll. Två svenska medborgare är bekräftat döda, ytterligare en vårdas för sina skador på sjukhus.

Gärningsmannen hörs på filmer ropa “Allahu akbar” i samband med skottlossningen. Belgiska medier har identifierat honom som Abdesalem Lassoued, 45 år gammal.

Känt att han radikaliserats

Mannen som pekas ut för dådet är hemmahörande i kommunen Schaerbeek norr om Bryssel. Enligt belgiska medier ska det vara känt att han har radikaliserats. De rapporterar också att han tidigare har misstänkts för terrorbrott i Tunisien.

Kort efter dådet publicerade den utpekade mannen en video på sociala medier. I klippet säger han bland annat att “vi dör för vår religion” och att han “hämnas för muslimer” genom att döda svenskar. Han svär också trohet till IS.

Samtidigt som videon spelades in cirkulerade en helikopter ovanför mannen som då fortfarande bar den orangea jacka som syns i klipp från skjutningen.

Skrev inlägg om USA-dåd

Tidigare under måndagen publicerade den misstänkte mannen ett sociala medier-inlägg om den muslimska pojken som knivhöggs till döds av familjens hyresvärd i Chicago i helgen, där han menade att det skulle ha kallats terrorism om det handlat om ett kristet barn.

Efter måndagens skjutning har kontot tagits bort från Facebook.

Den misstänkte mannen har även ett Tiktok-konto där han bland annat följer ett konto som delar konspirationsteorier om att muslimska barn kidnappas av den svenska socialtjänsten.

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen meddelade belgiska myndigheter att en person skjutits på ett café. Senare bekräftade den federala åklagarmyndigheten att den misstänkta gärningsmannen är död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *