Söndagsnattens förödande brand i Håkansböle i Vanda började i bastun i lägenheten, uppger polisen på sin presskonferens. Fyra barn och deras mamma omkom i branden.

– Den tekniska utredningen pågår som bäst, men enligt det vi vet nu så kan vi säga att ser det ut som att branden har börjat i bastun lägenheten, säger kriminalöverkommissarie Petri Eronen vid polisinrättningen i Östra Nyland, som tillsvidare är utredningsledare i fallet.

– Med den information vi har i dag så finns det ingen orsak att misstänka någon för brott.

Eronen säger att polisen under de närmaste dagarna utreder när bastuugnen har varit påknäppt.

Det har börjat brinna vid tretiden och larmet gick klockan 03.22, konstaterar överkommissarie Jussi Huhtela vid polisen i Östra Nyland.

En brand hade brutit ut i första våningen i ett sexvåningshus. En man, pappan i familjen, hade lyckats ta sig ut ur den brinnande lägenheten och räddningsmanskap kom till platsen tog rökdykare ut fyra barn under tio år och en kvinna, men försöken att återuppliva dem gav inte önskat resultat.

Räddningschef Jorma Alho säger att branden påverkade övriga invånare i huset. Sju personer har i samband med branden för egen maskin tagit sig ut ur trappuppgången, som var rökfylld.

Alla andra invånare har hållits kvar i sina egna lägenheter och det var bra, eftersom det fanns så mycket rök i trappan, säger Alho.

Kläder på tork?

– Enligt förmiddagens tekniska undersökning har vi fynd av material som inte traditionellt hör hemma i bastun, säger kriminalöverkommissarie Petri Eronen på söndagens presskonferens i Vanda.

Eventuellt har det varit kläder på tork i bastun, men det vill polisen inte slå fast i det här skedet av utredningen.

– Jag vill inte spekulera om vad proverna kommer att visa. Vi vet alltså inte vad det kan ha varit – kläder, handdukar eller leksaker eller vad som helst för brännbart material – innan vi får resultatet av proverna.

Sällan så många dödsoffer

Olycksutredningscentralen (Otkes) har också inlett en preliminär utredning om branden. Enligt ledande utredare Kai Valonen det främsta målet med Otkes utredningar alltid att klarlägga hur motsvarande olyckor kan förhindras i framtiden.

– Varje år dör ungefär 50 personer i bränder i Finland, men i få av de eldsvådorna omkommer fler än ett offer. Det här är en exceptionell brand så till vida att det är enstaka eldsvådor på årsnivå som har flera offer, säger Valonen.

I