Två personer har skadats i en rysk drönarattack mot den ukrainska spannmålshamnen i Izmail vid floden Donau.

Enligt ukrainska myndigheter förstördes ett trettiotal lastbilar och personbilar i attacken. En hamnbyggnad skadades också.

Ukrainas militär uppger sig ha skjutit ned 26 drönare under natten. Sammanlagt använde Ryssland 38 drönare i nattens attacker.

Flera experter bedömer att G7-ländernas och Australiens oljepristak har varit bland de sanktioner som varit mest effektiva i syftet att skada den ryska ekonomin.

Den ryska rubeln och landets ekonomi är starkt beroende av intäkterna från olje- och gasexporten. År 2022 utgjorde råvarorna mer än två tredjedelar av exporten.

Ryssland levererar fortfarande stora mängder olja till världsmarknaden. Enligt forskningsinstitutet OSW i Warszawa har oljeproduktionen i Ryssland gått ned med endast fem procent sedan krigets början.

Oljan tar sig ut på världsmarknaden via länder som Kina och Indien, två länder som nu importerar betydligt mer än de gjorde innan Ryssland invaderade Ukraina.

Tre utav fyra fat

Just mängden olja som exporteras verkar inte vara något länderna i väst själva kan påverka särskilt mycket genom sanktioner. Men det har visat sig att man kunnat påverka priset Ryssland får för sin olja.

Ryssland har varit tvunget att följa pristaket, 60 amerikanska dollar per fat, om de vill utnyttja västerländska tjänster för exporten av olja. Och det har Ryssland gjort, bland annat när frakten försäkrats genom västerländska försäkringsbolag.

Men nu kan man notera att Ryssland kringgår detta allt oftare.

I augusti var nästan tre fjärdedelar av exporten över hav inte försäkrad vid västerländska försäkringsbolag. Det rapporterar Financial Times som sammanställt data från fraktanalysbolaget Kpler och försäkringsbolag. Det är 50 procent mer än i våras.

När oljepriset nu än en gång närmar sig 100 dollar per fat är det allt mera värdefullt för Ryssland om de lyckas kringgå pristaket.

Oljepriset är högt just nu bland annat för att Ryssland och Opec-länderna, med Saudiarabien i spetsen, gått in för att dra ned på oljeproduktionen.

Ett svar på ”Rysk drönarattack mot ukrainsk Donauhamn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *