Europeiska kommissionen vill förbjuda strömmingsfiske i Bottniska viken, trots rekommendationen om att endast begränsa fiskekvoterna. Nu har forskare åkt ut för att räkna strömmingen.

Tusentals skarpsillar glittrar där de ligger i havet. Det tar en liten stund innan de lyckas orientera sig och simmar ner mot djupet igen. De har släppts ut igen efter att ha fångats i trålen på forskningsfartyget Aranda.

Aranda är på en två veckor lång resa för att räkna strömming, skarpsill och storspigg. Fisket sker dag och natt i skiften, medan fartyget åker i sicksack från Finska viken runt Bottenhavet och tillbaka.

– Det är bäst att göra mätningar på natten, säger Juha Lilja, specialforskare vid Naturresursinstitutet och koordinator för forskningsresan.

På dagen rör sig fiskarna i stim, men på natten sprider fiskarna ut sig. Fisken räknas med ett ekolod och på Juha Liljas skärm syns stimmen som röda fläckar. Det där är skarpsill, berättar Lilja – strömmingen simmar på djupare vatten på dagarna.

– Det är bäst att göra mätningar på natten, säger Juha Lilja, specialforskare vid Naturresursinstitutet och koordinator för forskningsresan.

På dagen rör sig fiskarna i stim, men på natten sprider fiskarna ut sig. Fisken räknas med ett ekolod och på Juha Liljas skärm syns stimmen som röda fläckar. Det där är skarpsill, berättar Lilja – strömmingen simmar på djupare vatten på dagarna.

– Här är inte mängderna det viktiga. Målet är 50 kilogram så att vi får ett sampel, säger Toni Nikaniemi.

Nikaniemi är yrkesfiskare från Sastmola i Satakunta. En vanlig fiskeresa brukar ta några dagar och då kan det handla om en fångst på tiotals ton. På hösten brukar Nikaniemi åka med på den två veckor långa resan på Aranda.

– Jag hade mina misstankar om vad de här forskarna egentligen sysslar med innan jag kom med. Men jag blev positivt överraskad över hur mycket arbete som görs för att det ska finnas någonting att fiska också i framtiden.

Nu är det oklart om Nikaniemi alls kan fiska nästa år. De senaste mätningarna visade att strömmingsbeståndet i Bottniska viken är lägre än någonsin och Europeiska kommissionen vill förbjuda strömmingsfisket år 2024.

”Böckling är en riktig delikatess ombord”

Arandas befälhavare Thord Vaenerberg går omkring och talar glatt med folk ombord. Det är tydligt att han gillar den sociala sidan av arbetet, men han ser det också som sin plikt att hålla koll på alla ombord.

Den årliga strömmingsresan har sina sidor. Vaenerberg gillar att fartyget verkligen körs långa sträckor, och inte bara står stilla för att göra mätningar. Dessutom får besättningen färsk fisk.

– Jag brukar be fiskarna som är duktiga att röka färsk böckling. Det är en riktig delikatess.

Många av forskarna är ändå landkrabbor och på hösten är det alltid risk för sämre väder. Sjösjukan är ett vanligt problem, berättar Vaenerberg.

– Om det bara rullar i en hel vecka så är det ingen som sover riktigt bra och då brukar man se hur irritationen ombord växer.

Forskare: Vet inte varför beståndet minskar

Juha Lilja berättar att målet med resan är att räkna strömmingen, men inte att utreda varför beståndet har minskat.

– Det får vi åtminstone inte reda på med ekolod. Orsakerna kan vara många, men någon klar vetenskapligt accepterad förklaring finns inte, säger Lilja.

Mängden strömming har varierat genom årtiondena, men under den förra färden uppmättes de lägsta mängderna i mätningshistorien i Bottenhavet. Lilja beskriver ändå förslaget om ett förbud som drastiskt.

– Jag anser inte att ett förbud är helt rätt. Någon slags begränsningar är säkert nödvändiga och kan leda till resultat. Men nu är det ett politiskt beslut, säger Lilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *