Spansk polis beslagtog nästan tre ton kokain från en yacht nära Kanarieöarna och grep sex misstänkta som tros vara inblandade i ett människohandelsgäng baserat på Balkan, sade Europol i fredags.

Tungt beväpnade officerare svepte på en segelbåt för åtta dagar sedan, medan olika polisbyråer arresterade misstänkta på olika platser i den serbiskt ledda operationen.

Polisen i Belgrad inledde i januari förra året en undersökning av kartellen, som misstänktes för storskalig kokainsmuggling över Atlanten.

”Den riktade organisationen… misstänktes för att ha organiserat flertonstransporter av kokain från Brasilien till EU”, sade Haag-baserade Europol i ett uttalande. Spansk polis i gummibåtar åtföljda av ett krigsfartyg stoppade segelyachten väster om Gran Canaria med omkring 2,7 ton kokain gömt i sportväskor, medan de misstänkta greps på olika platser, sa Europol. ”Utredarna identifierade en serbisk medborgare som en av huvudarrangörerna i det kriminella nätverket”, och han och andra identifierades som värdefulla mål, tillade det. Polisen beslagtog också två dyra fordon, lyxklockor och mer än 550 000 euro i kontanter.

”Dessa huvudkoordinatorer för drogkartellen arrangerade fraktverksamheten via krypterade kommunikationsplattformar”, sa Europol. Brottsbekämpande myndigheter använde demonterade krypterade kommunikationsverktyg som EncroChat, Sky EEC och Anom för att få ”oöverträffad” insikt i kartellens funktion. ”En trend som avslöjades var den viktiga roll som kriminella nätverk, till stor del består av medborgare från länder i Balkanregionen, spelar i den globala kokainhandeln”, sa Europol. Nyheten om drogspridningen kommer efter att spansk polis och tull i fredags meddelade beslaget av nästan 9,5 ton kokain från Ecuador, som beskrivs som landets största någonsin. Spaniens närhet till Nordafrika, en viktig källa till hasch, och dess nära band med tidigare kolonier i Latinamerika, världens främsta kokainproducerande region, har gjort det till en portal för narkotikasmuggling till Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *