Statsminister Ulf Kristersson (M) tar i dag fredag emot Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) på Harpsund. Mötet fokuserade på det säkerhetspolitiska läget och de två statsministrarna meddelade att man från och med nu planerar att ibland ha gemensamma regeringssammanträden.

Finland och Sverige kommer från och med nu att ibland ha gemensamma regeringssammanträden, berättade de båda ländernas statsministrar Ulf Kristersson (M) och Petteri Orpo (Saml) under en pressträff på Harpsund. Mötet fokuserade på det säkerhetspolitiska läget och var Orpos första besök i Sverige i egenskap av statsminister.

Ett annat ämne som har avhandlats är EU:s stöd till Ukraina. Även frågor om konkurrenskraft och grön omställning stod på agendan, enligt ett pressmeddelande från Sveriges regering.

Nästa gemensamma regeringssammanträde är planerat att hållas nästa år i Sverige, meddelade statsministrarna.

Flera gemensamma intressen

Regeringssammanträdet är ett led i att stärka ländernas samarbete. Länderna finner att man har gemensamma intressen gällande säkerhet, men också i flera EU-frågor som bland annat skogen.

Regeringarna har en gång tidigare möts i ett gemensamt regeringssammanträde 2009.

SVT:s korrespondent: Vill lära av varandra

Liselott Lindström, SVT:s korrespondent i Finland, kallar mötet för ”en manifestation av den bromance” som finns mellan statsministrarna.

– Det var väldigt kärvänligt på alla sätt och vis.

Hon säger att mötena, som liknar dem som Tyskland och Frankrike har tillsammans, är ett tillfälle för länderna att lära av varandra.

– Det här är ändå något nytt och relativt stort. Det tyder på att man vill fördjupa det rent politiska samarbetet, säger Liselott Lindström.