Det internationella scoutlägret World Scout Jamboree arrangerades i år i Sydkorea med nästan 40 000 deltagare från 158 olika länder. Men på grund av en tyfonvarning tvingades deltagarna av säkerhetsskäl att transporteras drygt 25 mil till Seoul. Skånska Ida och Nina är nyligen hemkomna från lägret.

Hundratals deltagare vid scoutlägret har under de senaste dagarna drabbats av värmeslag och tvingats uppsöka vård under den värmebölja som varit. Över 4 000 brittiska scouter har redan återvänt till huvudstaden Seoul från Saemangeum där lägret äger rum och runt 1 500 amerikaner har flyttats till USA:s armébas Camp Humphreys i Pyeongtak.

De totalt drygt 2 200 svenska scouter som är på plats, varav 1 500 är mellan 14 och 17 år, har hittills stannat kvar, berättar Erik Sillén, en av projektledarna för det svenska deltagandet på lägret.

– Alla svenska deltagare är på plats och jamboreen pågår ännu för fullt. Tusentals unga upplever sitt livs sommar, säger han till TT.

”Fortsätter äventyret”

Den sydkoreanska regeringen gick på måndagsmorgonen ut med varningen till scouternas världsorganisation WOSM som samlat omkring 42 000 scouter från 158 länder för det internationella lägret, eller jamboreen som det kallas.

Även om det än så länge är oklart hur den väntade tyfonen kommer att vandra över landet innebär tyfonvarningen att de scouter som är kvar på lägerområdet måste evakueras med buss till huvudstaden Seoul under tisdag förmiddag.

– Läget är gott och de svenska scouterna upplever ett fantastiskt äventyr. Härom dagen bjöd de in scouterna från de andra länderna till en stor pridefest, säger Erik Sillén.

För de svenska scouternas del innebär de att jamboree-upplevelsen kommer fortsätta i Seoul och att lägret avslutas på den nya platsen med en stor ceremoni som planerat den 12 augusti.

Magsjuka återhämtade sig

TT: Har ni haft problem med hettan och drabbats av den magsjuka som förekommit på lägret?

– Extremvärmen här har varit tuff för många lägerdeltagare och tre av de svenska scouterna har drabbats av magsjuka. Men de återhämtade sig efter något dygn, säger Erik Sillén, som är nöjd med den koreanska statens insatser under värmeböljan vid lägret.

Den sydkoreanska regeringen har skjutit till motsvarande 56 miljoner kronor för att rädda arrangemanget.

– Till en början såg vi problem med förberedelserna vid lägret, därför väntade vi en dag med att komma. Men sedan har de ordnat en pool att bada i och luftkonditionerade bussar, säger Erik Sillén som beskriver temperaturen på 35–36 plusgrader just nu som en behaglig värme.

Regeringen kommenterar läget

Efter avslutningsceremonin i Seoul på lördag kommer vissa av de svenska deltagarna, att fortsätta sin resa i Sydkorea. I vilka områden är ännu oklart. De kommer att utgå från säkerhetsbedömningar från den koreanska staten om vart tyfonen väntas ta vägen.

I ett pressmeddelande skriver utrikesdepartementet under måndagen att utrikesminister Tobias Billström (M) har följt situationen i Sydkorea nära och att han haft direktkontakt med sin sydkoreanske motpart Park Jin för att säkerställa att omlokaliseringen av scouterna fungerar väl.

”Jag har följt situationen vid Världsscoutjamboreen i Sydkorea nära. Situationen vid lägret har varit tuff, men jag har förstått att de svenska scouterna visat gott mod, dådkraft och scoutanda”, säger utrikesminister Tobias Billström (M), som själv har varit aktiv i scouterna, i pressmeddelandet.