Under torsdagen höjde Säkerhetspolisen (SÄPO) terrorhotnivån till nivå 4 på den svenska hotskalan. Nu berättar källor för SVT Nyheter Södertälje att redan dagen efter beskedet ökade Södertäljepolisen användningen av precisionsvapnet MP5 på fältet som ett svar på det förhöjda säkerhetsläget.

Beslutet att öka bärandet av MP5-vapnet kom redan i vintras som en respons på den ökade hotbilden mot Sverige. Södertäljepolisen valde dock att vänta med det tills hotnivån ändrats officiellt. Så från och med fredag har polisen i Södertälje fler MP5-vapen ute på fältet.

– Det kan stämma, men MP5 är redan ett tjänstevapen för de som har utbildning för att hantera den, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen.

Poliser kommer att kommenderas till Stockholm

För att man ska kunna få ut fler poliser vid strategiska platser i Stockholm har polisen centralt beslutat att skicka dit poliser från de olika lokalpolisområden i ett så kallat kommenderingsbeslut.

Södertäljepolisen har dock haft ett antal incidenter nyligen som sprängningar, skjutningar och andra våldsbrott som krävt ökade resurser. Men att det nya kommenderingsbeslutet skulle påverka det arbetet, menar Ola Österling är osannolikt.

– Ja, vi har ökat vår polisiära närvaro på strategiska platser runt om Stockholm, men jag vill inte gå in på vilka platser. Vi kommer att behöva poliser från bland annat Södertälje, men vi intensifierar istället vårt arbete med det lokala samhället, exempelvis med föreningslivet i Södertälje, säger Ola Österling.