Hon hoppade av jobbet som nyhetsredaktör  i Stockholm och startade eget här hemma i Dalarna när hon började närma sig femtiostrecket. Det är aldrig för sent att sadla om och hitta sitt kall i livet. Hon är bilden av drömmen som många har – att våga satsa. Möt fotograf Ulrika Lundholm Ericsson.

Hon har alltid en aura av lugn och glädje runt sig när hon rör sig bland företagen hon hjälper eller när hon dyker upp på olika nätverksträffar. En självklarhet inte bara i yrkesrollen utan även som person. Hon är där hon vill vara i livet och det märks.

Vi ses på Gammelgården i Borlänge och regnmolnen som smittat sommaren med sura miner hos många hänger hotfullt över Tunabygden även denna dag. Gräset är blött men solen finns där någonstans djupt inbäddad men orkar inte riktigt bryta igenom till en början. En slät kopp kaffe på en bänk som lämnar fuktspår på kläderna. Sommar ändå och de röda stugorna ger en inramning av Dalarna.

Att Ulrika nu är egen företagare är självklart men processen som ledde fram till det var lång även om hon kommer från en entreprenörsfamilj.

— Polletten måste få ramla ner och det kan den bara göra när man är mogen själv oavsett vad alla andra runt omkring säger. Det är samma sak att byta jobb som att bryta en relation och skilja sig är min upplevelse. Man kan aldrig tala om för någon annan. Man måste se det själv. Och jag är ju företagare! Jag får ofta frågan om vad jag gör mer än fotograferar. Det är skönt att nu kunna svara att jag har fullt upp med det.

Innan bilden klarnade var det jobb med kommunikation på ett av landets största försäkringsbolag. Ett jobb där hon arbetade med styrelse, vd och fyratusen medarbetare. Men det var i Stockholm. Ett liv med pendlande.

— Jag arbetade i Stockholm i över tio år men när företaget bestämde att alla skulle jobba från huvudkontoret kände jag att det inte gick längre. Det var dags att ta steget och jag hade haft en enskild firma registrerad ett tag. Sen vet jag att det är tufft att vara egen eftersom jag kommer från en familj med företagare. Men det var helt enkelt dags. Började mitt företagande med en utbildning i fotografering och studioteknik  tillsamman med Ryan Garrisson och det gav enormt mycket, berättar Ulrika.

Ryan drev då företaget Squidpop och var redaktör för tidningen NollTvå som var ett nöjesmagasin i Dalarna. Namnet var mer självklart då eftersom det anspelar på Dalarnas alla riktnummer som börjar med just de siffrorna. Ryans bilder var till stor del den byggsten som gjorde tidningen populär. Hans bildspråk var både tydligt och utmanande. Och just ett eget bildspråk kommer Ulrika tillbaka till flera gånger. Vikten av det.

— Det gäller att hitta sin nisch. Ett foto är ett ögonblick som aldrig kan göras om. Det gäller att fånga en stämning åt någon annan som inte är där. Jag arbetar mycket med porträttfoto men tycker väldigt mycket om naturligt ljus så utomhus vill jag vara. Jag ser mycket till det konstnärliga, det personliga och att våga sticka ut. Jag arbetar gärna i  företagets miljö, fortsätter hon.

Nischen som Ulrika hittat är mot företag. Det kan vara just porträttfotografering men även att bygga upp bildbanker för att företagen ska ha professionella bilder att arbeta med under längre tid och kunna ha en röd tråd i sin kommunikation. Och hon har lyckats bra. Väldigt bra. Nu är kalandern väl intecknad och det gäller att vara ute i tid.

— Jag har hittat mitt fack och nu får jag göra det jag älskar på mina villkor. Men det gäller att ha balans i livet. Att våga slappna av mellan jobben med känslan av att det kommer fler. I början när man startar eget kan det vara spretigt. Man springer åt olika håll. Sedan är det viktigt att ta hand om sig själv. Jag vill vara både fysiskt och psykiskt stark för det är då jag levererar som bäst. Det gäller att ta tid för sig själv om man ska driva företag.

Vad är det som gör att du är så uppskattad? Vad är hemligheten?

— Jag är helt säker på att mitt nästa jobb kommer att bli mitt bästa. Det är så spännande. Som en påse med smågodis. Något som mina kunder ofta återkommer till är att de känner sig trygga med mig och det är viktigt. De flesta känner sig inte bekväma framför kameran men där lyckas jag göra det till en rolig och trygg stund tillsammans.

Fler exempel på Ulrikas jobb. Övre bilden visar personal på Rolf Ericson Bil. Jennie Morén är på den undre vilken är ett samarbete med Hanna Ivarsson, ägare till Salong Sotlugg och Linlugg. Just samarbeten är viktiga för Ulrika. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson.

Hur är det att arbeta själv i företaget? Blir det ensamt?

— Jag ser det som att jag lånar kollegor från de företag jag arbetar åt. Det är ett teamwork. En delaktighet och det känns som att jag är en del av dom. Får ha dom en liten stund. Sedan är det viktigt med nätverk så där har jag också folk jag litar på och kan bolla med.

Som så många andra berättar Ulrika om en livsstil. Livsstilen som företagare där jobb och liv flyter ihop. På gott och ont. Där det aldrig går att släppa jobbet för det är så kul. Men även hur viktigt det är att kunna slappna av. Den där balansen i livet som är så svår att nå. När det går bra jobbar man för mycket och i tyngre perioder finns oron där. Kraven på sig själv. Att aldrig vara nöjd. Vardagen för många entreprenörer och drivna människor. Priset att betala men som många tycker är värt.