I onsdags lättade restriktionerna och helgen var således den första helgen på länge som krogarna i Mora kunde ha öppet som vanligt. I samband med det genomförde Morapolisen en krogtillsyn. 

— Vi hade både en dold, med civil resurs, och öppen insats under både fredags- och lördagskvällen. Vi var ute efter att se hur mycket droger som hanteras krogen och så var det en vanlig kontroll gällande överservering och servering till minderåriga, säger Johan Hed, kommunpolis i Mora som deltog vid krogtillsynen.

Runt om i landet rapporteras det om fulla uteställen, som en följd av de lättade restriktionerna. Den bilden stämmer delvis med hur det såg ut i Mora i helgen.

— Det var en hög berusningsgrad på vissa ställen och det märktes att vissa var som kalvar på grönbete. Vi har ju ett par årskullar som får gå på krogen för första gången nu när restriktionerna släppt. Men jag måste säga att jag hade förberett mig på ett värre scenario.

— Några få blev omhändertagna för berusning vilket inte är värre än en vanlig löningshelg. Däremot var det väl lite si sådär med det här att hålla avstånd.

Det senaste året har polisen tagit ett krafttag mot narkotikan i Mora och det var delvis därför man genomförde helgens krogtillsyn.

— Vi har fått tips om att det hanteras mycket narkotika i de här miljöerna och det gör det också, det är mycket droger på krogarna i Mora.

Under helgen kontrollerade polisen ett 15-tal personer för misstänkt narkotikabrott på Moras krogar.

— De vi misstänkte vara påverkade fick antingen lämna ett urinprov på plats eller följa med oss till polisstationen för att ta prov där.

Polisen använde sig också av så kallade ”cocain wipes” under helgen. Det är en våtservett vilken dras över ett område. Blir våtservetten blå indikerar det att kokin hanterats på det avtorkade området.

— Vi hade förekomst av kokain på flera ställen.

Kokain är dock inte den vanligast förekommande drogen.

— Det är framförallt hasch och amfetamin men även mycket tabletter, som benzo (bensodiazepiner, reds. anm.) och morfintabletter.

Det gjordes inga narkotikabeslag under polisens krogtillsyn i helgen.

— Vi hittade ingen narkotika. Däremot har vi gjort några större tillslag den senaste tiden där vi hittat större volymer narkotika, vilket tyder på försäljning, säger Johan Hed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *