Sydafrika vann den händelserika duellen mot Italien. Ett italienskt självmål gav de regerande afrikanska mästarna kraft och tack vare ett fint samspel avgjorde man matchen. Sverige gjorde vad de skulle och säkrade en plats i åttondelsfinalen.

För andra gången någonsin misslyckas Italien att ta sig vidare från gruppspelet. I stället är det Sydafrika som gör Sverige sällskap i avancemanget efter segerresultatet 3–2.

Sydafrika inledde matchen något desarmerat då man saknade Kholosa Biyana som drog på sig varningar i de två första matcherna samt skadade Refiloe Jane.

De regerande afrikanska mästarna fick heller inte någon drömstart på matchen. Redan i elfte minuten blev Chiara Beccari fälld av Karabo Dhlamini och straffspark var ett faktum. Arianna Caruso öppnade Italiens målkonto med ett skott målvaktens högra hörn.

Självmål avgjorde

Matchen skulle komma att bli så jämn som Yle Sportens kommentator Mikael Oivo hade förutspått. Det var vinna eller försvinna som gällde för båda lagen.

Italien dominerade stora delar av den första perioden och kom till många bra lägen. Men med knappa kvarten kvar av första perioden stod Italiens 23-åriga Benedetta Orsi för en blunder.

Sydafrika pressade tillbaka det italienska försvaret och då valde Orsi att passa bakåt till målvakten. Men på grund av miss i kommunikationen hade målvakten Francesca Durante ingen chans att fånga bollen och katastrofen var ett faktum.

– Ett galet självmål av Orsi, utbrast Oivo.

Yle Sportens expertkommentator Minea Lassas lägger ändå inte all skuld på Orsi.

– Måste också ge beröm till den sydafrikanska pressen. Thembi Kgatlana stressade Orsi. Orsi visste att det var en duktig spelare som pressade och därför passade hon bakåt, fastställer Lassas då ställningen löd 1–1.

Samspelt Sydafrika

I den andra perioden var Sydafrika det lag som dominerade. Det sydafrikanska laget leddes till stor del av Thembi Kgatlana som imponerade under matchen. Hon bidrar till så gott som alla kontringar och besitter en bollkontroll med stort B.

Samtidigt är strukturen i Italiens försvar bristfällig. Kommunikationen spelarna emellan fungerar inte, vilket Sydafrika utnyttjar.

– Sydafrika vinner många bollar, de läser situationerna där Italiens första beröringar och passningar blir lite för svåra och då hugger Sydafrika på situationerna. Det är bra läsning av spelet hela tiden, säger Lassas.

Sydafrika visade prov på sin samspelhet då Hildah Magaia iskallt satte in 2–1 efter en magisk framspelning av Kgatlana. Trots sydafrikansk dominans lyckades Italien kvittera genom en hörna i den 74:e minuten.

Men till slut var det Sydafrika och briljerande Thembi Kgatlana som drog det längre strået efter ännu ett snyggt anfall. Slutsiffrorna skrevs 3–2 och Sydafrika tog sin första VM-seger och avancerar till slutspel.

Ohotat Sverige

Det enda som kunde stoppa Sverige från avancemang var ifall laget förlorade stort mot Argentina, samtidigt som Italien vann stort över Sydafrika. ”Det kommer inte att ske”, skrev Yle Sportens kommentator Christian Vuojärvi inför matchen, och han hade rätt.

Ohotat Sverige

Det enda som kunde stoppa Sverige från avancemang var ifall laget förlorade stort mot Argentina, samtidigt som Italien vann stort över Sydafrika. ”Det kommer inte att ske”, skrev Yle Sportens kommentator Christian Vuojärvi inför matchen, och han hade rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *