Generalen som ansvarar för Ukrainas stammande motoffensiv i söder har sagt att ryska försvar gör det svårt för militär utrustning, inklusive västerländska stridsvagnar och pansarfordon, att gå framåt. Gen Oleksandr Tarnavskyi säger att hans styrkor kämpar för att övervinna flerskiktade minfält och befästa defensiva linjer. ”Det är därför de flesta uppgifterna måste utföras av trupper.” Han säger att Rysslands militär har visat ”professionella kvaliteter” genom att hindra ukrainska styrkor från att ”avancera snabbt”. ”Jag underskattar inte fienden”, tillägger han.

De senaste obekräftade rapporterna från USA tyder på att huvuddragen i motoffensiven har börjat. Institute for the Study of War säger att ukrainska styrkor verkar ha brutit igenom ”vissa förberedda ryska defensiva positioner”. Men hittills finns det få bevis för att västerländska stridsvagnar och pansarfordon har kunnat tippa balansen avgörande till Ukrainas fördel. Flera Leopard-stridsvagnar och amerikanska Bradley-stridsfordon skadades eller förstördes under offensivens första dagar, nära staden Orikhiv. Ukrainas 47:e brigad, som till stor del hade tränats och utrustats av väst för att försöka bryta igenom ryska linjer, stoppades snart av minor och attackerades sedan av artilleri. Ryssland släppte flera videor av händelsen och hävdade att Ukrainas offensiv redan hade misslyckats. I verkligheten var det ett tidigt bakslag snarare än ett avgörande slag.

Vi besökte samma brigads utomhusverkstad, gömd i en skog bakom frontlinjen, där de nu försöker reparera mer än ett dussin pansarfordon – de flesta av dem amerikanska Bradleys. De kom först helskinnade men bär nu ärren från striden. Brutna spår och bucklade hjul – de berättande tecknen på att flera har träffat ryska minor. Serhii, en av ingenjörerna, säger: ”Ju snabbare vi kan reparera dem, desto snabbare kan vi få dem tillbaka till frontlinjen för att rädda någons liv.” Men han medger också att vissa är bortom reparation och måste antingen rensas för reservdelar eller ”returneras till våra partners” för att byggas om.

Medan västerländskt pansar har gett ukrainska trupper bättre skydd, har det inte kunnat slå igenom raderna av ryska minor – ett av de största hindren för Ukrainas framsteg. När vi reste söderut såg vi också brittiska Mastiff-pansarfordon skadade och förstörda.

Den 47: e brigaden använder nu några av sina äldre stridsvagnar från sovjettiden för att rensa minfält. Men de kan inte heller undkomma sprängämnena som gömmer sig i marken, inte ens när de är utrustade med specialminröjningsutrustning. Närmare frontlinjen visade tankchefen Maksym oss sin nyligen skadade T-64-tank. Den har utrustats med två rullar på framsidan för att medvetet utlösa minorna. Han förlorade en av rullarna kvällen innan när han försökte rensa en väg för trupper.

”Normalt kan våra rullar stå emot upp till fyra explosioner”, säger han. Men ryssarna, tillägger han, har lagt minor ovanpå varandra för att förstöra sin minröjningsutrustning. ”Det är väldigt svårt eftersom det finns för många minor”, säger Maksym och tillägger att det ofta fanns mer än fyra rader minfält framför de ryska försvarslinjerna. Det har varit smärtsamt att se striden utvecklas för Doc och hans drönarspaningsteam från Ukrainas volontärarmé.

Det finns en militär logik i Ukrainas offensiv i söder. Det ses som nyckeln till att splittra ryska styrkor och nå de ockuperade städerna Melitopol och Mariupol – hela vägen till Krim. Men fokus på denna axel innebär att Ukraina nu också attackerar ryska defensiva linjer där de är starkast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *