Climate activist Greta Thunberg has been fined for disobeying a police order to leave a climate protest in the Swedish port of Malmö last month.

Thunberg, 20, denied the charge, but was found guilty and ordered to pay 2,500 Swedish krona ($240; £187).

Klimataktivisten Greta Thunberg har bötfällts för att inte ha lytt en polisorder om att lämna en klimatprotest i Malmö förra månaden.

Thunberg, 20, nekade till anklagelsen, men befanns skyldig och beordrades att betala 2 500 svenska kronor (240 dollar; 187 pund).

Några timmar senare deltog hon i en annan protest och fördes bort av polisen tillsammans med fem andra. Vid båda tillfällena ingick hon i en grupp demonstranter som blockerade vägen för oljebilar i Malmö hamn. Hon åtalades i juni för att inte ha lämnat när polisen beordrade honom att göra det. – Jag tror att vi befinner oss i en nödsituation som hotar liv, hälsa och egendom, sade hon till domstolen i Malmö på måndagen och tillade att ”otaliga människor” var i fara. ”Det är korrekt att jag var på den platsen den dagen, och det är korrekt att jag fick en order som jag inte lyssnade på, men jag vill förneka brottet”, sa hon.

Demonstrationen i juni, som organiserades av miljöaktivistgruppen Ta tillbaka framtiden, försökte blockera in- och utfarten till Malmö hamn för att protestera mot användningen av fossila bränslen. ”Vi väljer att inte vara åskådare och istället fysiskt stoppa infrastrukturen för fossila bränslen. Vi återvinner framtiden”, sa Thunberg i ett Instagram-inlägg då. Reclaim the Future säger att de fortfarande är fast beslutna att stå upp mot branschen. – Om domstolen väljer att se vårt agerande som ett brott kan det göra det, men vi vet att vi har rätt att leva och fossilindustrin står i vägen för det, säger gruppens talesperson Irma Kjellström till nyhetsbyrån AFP. Växthusgaser har pumpats ut i atmosfären genom aktiviteter som förbränning av fossila bränslen. Världen har värmts med ca 1.1C än det var i slutet av 19th century.

Polisen avlägsnade Thunberg under protesten i Malmö i juni

Klimataktivister har riktat in sig på fossilindustrin. En stor del av olje- och gasindustrin säger att fortsatt produktion är nödvändig för att möta den globala efterfrågan på energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *