Fågelinfluensan har muterat och etablerat sig bland den vilda fågelpopulationen. Det här är varför epidemierna blir allt tätare och mer utbredda i Europa.

Fågelinfluensan sprider sig i snabbt takt genom Finland. Viruset har främst spridit sig längs med kusten från Egentliga Finland norrut mot Österbotten. I Österbotten har viruset också påträffats på ett antal pälsfarmer.

Den här utvecklingen överraskar inte Karl Ståhl, som är statsepizootolog vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Under de senaste åren har vi sett rekordstora epidemier och så som det ser ut nu verkar trenden fortsätta.

Den negativa trenden med allt tätare och mer utbredda epidemier har flera orsaker.

– Fågelinfluensan har muterats och sprider sig mer effektivt också i nordiska förhållanden. Måsar verkar vara speciellt utsatta för den virusvåg som drar över oss nu.

Tidigare brukade den här typen av utbrott främst ske på vinterhalvåret och lugna sig mot sommaren. Nu har situationen förändrats, säger Ståhl.

– Viruset har ”översomrat”, och vi ser aktiv smittspridning också under sommarmånaderna. Problemet är att viruset numera inte behövs föras in från utlandet utan det har etablerat sig bland vilda inhemska populationer.

Oklart om klimatuppvärmningen är en faktor

Fågelinfluensa är vanligare i Afrika och Sydostasien och ofta är fall inom Europa länkade till de här områdena.

– Förändringar i klimatet påverkar allt från fåglars migration till deras utbredning. Samtidigt finns det varken belägg som kopplar epidemierna till klimatförändringen eller som klart avskriver klimatets påverkan, säger Ståhl.

THL uppmanar allmänheten att kontakta kommunens veterinär ifall man hittar döda måsar. Man ska inte röra fåglarna eftersom viruset kan spridas via fysisk kontakt. Det är ytterst ovanligt att människor insjuknar i fågelinfluensa men husdjur kan i värsta fall bli allvarligt sjuka.

– När epidemierna blivit mer omfattande är det viktigt att man noggrant följer med situationen och minskar smittospridningen med olika säkerhetsåtgärder. Speciellt varsamma ska man vara i Finland och Spanien där smittan tagit sig in på pälsfarmar.

Ett svar på ”Därför sprider sig fågelinfluensan igen: ”Under de tre senaste åren har vi sett rekordstora epidemier””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *