Regeringarna i Ankara och Budapest är de två sista håll-outerna för att godkänna Natomedlemskap för Sverige och Finland.

Ungerns premiärminister Victor Orbán är i Turkiet på torsdag, där han förväntas träffa president Recep Tayyip Erdoğan. Officiellt deltar Orbán i ett toppmöte för organisationen av turkiska stater, där Ungern är observatörsmedlem.

Orbáns besök kommer samma dag som Finlands president Sauli Niinistö också anländer till Turkiet, påstås få positiva nyheter om sitt lands Nato-medlemskap vid ett möte med Erdoğan på fredagen i Istanbul.

Innan han lämnade Helsingfors sa Niinistö att han hade ett ”bra samtal” med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. De nordiska nationerna väntar på att Ankara och Budapest ska ratificera sina NATO-ansökningar, vilket hindrar Finland och Sverige från att bli fullvärdiga medlemmar i militäralliansen.

Ungerns parlament kommer att rösta om frågan nästa måndag den 20 mars, efter att ha försenat omröstningen flera gånger tidigare.

President Niinistös besök – det senaste i raden av skytteldiplomatiresor av seniora finska politiker som syftar till att stödja deras avstannade NATO-ansökningsprocess – kommer när Erdoğan signalerar att han äntligen kan gå för att ratificera anbudet.

Burhan Ozbilici/AP

Varför har Turkiet skjutit upp godkännandet för Finland och Sverige att gå med i Nato?

Turkiets regering anklagar Sverige för att vara för mjukt mot grupper som de anser vara terrororganisationer och existentiella hot, inklusive kurdiska grupper och kritiker av Erdoğan.

Ankara har dock sagt att man har färre problem med Finlands medlemskap.

Under ett besök i Berlin på onsdagen noterade Sveriges premiärminister Ulf Kristersson att det har funnits allt fler tecken de senaste veckorna på att Turkiet är berett att ratificera Finlands medlemskap före Sveriges.

Han sa: ”Vi är också beredda på den situationen.”

”Vi döljer inte alls att vi föredrog att bli ratificerade tillsammans, att göra hela resan hand i hand”, fortsatte Kristersson. Men ”Jag har alltid också uttryckt det faktum att varje … land i Nato fattar sina egna ratificeringsbeslut och vi har full respekt för det.”

Den svenska ledaren sa att det har gjorts ”mycket goda framsteg” och ”vi tror … att vi är redo för ratificering, men vi respekterar att bara Turkiet kan fatta Turkiets beslut.”

”Självklart hoppas vi på en snabb ratificeringsprocess efter det turkiska valet”, tillade han.

Erdoğan söker en tredje mandatperiod i rad i valet den 14 maj.

Turkiska tjänstemän har blivit upprörda av en rad separata demonstrationer i Sverige, inklusive en protest från en anti-islamaktivist som brände Koranen utanför den turkiska ambassaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *