Med razzior i Nederländerna och sex andra EU-länder tog polisen ner en ”våldsam kriminell cell på Balkan” som är inblandad i narkotika- och skjutvapenhandel på onsdagen, rapporterade Europol.

Polisen grep 37 misstänkta, inklusive den påstådda ledaren för detta kriminella gäng. I Nederländerna upptäckte polisen ett garage i Rotterdam som den kriminella organisationen använde för att förvara kokain, sade Europol. Myndigheterna gjorde också en razzia mot en fängelsecell i Belgien och flera lokaler i Kroatien, Tyskland, Slovenien och Bosnien och Hercegovina.

Under razziorna beslagtog polisen över 15 kilo kokain, 11 kilo heroin, 3 kilo amfetamin, 7 kilo cannabis och 10 kilo hasch. De hittade och konfiskerade också 148 000 euro i kontanter, 18 skjutvapen, 2 512 ammunition, 500 gram TNT med fjärrdetonatorer, brottsbekämpande uniformer och falska ID-handlingar.

Den påstådda ledaren för denna kartell är en medborgare i Bosnien och Hercegovina som för närvarande avtjänar ett fyra år långt fängelsestraff i Italien. ”Utredarna kunde avslöja hur den här individen fortsatte att orkestrera sitt gängs kriminella aktiviteter från sin fängelsecell”, sade Europol. ”Därifrån tros han regelbundet ha gett order och instruktioner till sina underordnade i frågor som rör handel med droger och skjutvapen.”

Det globala svepet följde på en komplex utredning som leddes av den kroatiska polisen inom ramen för den operativa arbetsgruppen ”Balkankartellen”. Denna arbetsgrupp ledde också nyligen till att ”den största kriminella organisationen för narkotikahandel i Balkanregionen togs bort”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *