Det finns nästan 30 000 öar och skär i Stockholms skärgård och var och en av dem skiljer sig från nästa. Här är tio värda att besöka, oavsett om du letar efter en festkväll, en avkopplande helg, skaldjur eller familjekul.

Redaktörens anmärkning: Priserna nedan är sommarpriser, korrekta vid publiceringstillfället. Om du reser under lågsäsong, observera att Waxholmsbolagets färjor ingår om du redan har ett SL-periodkort.

Vaxholm

Vaxholm är den bästa platsen att göra din första razzia i skärgården, av två goda skäl. För det första är det enkelt att ta sig dit, med snabba, regelbundna avgångar från centrala Stockholm, med buss eller färja. För det andra finns det mycket att göra. Skärgårdens självutnämnda huvudstad har gott om charmiga trähus, butiker och restauranger, och det finns en spektakulär fästning. Alternativt kan du ta dig bort från hamnen för att prova vandringslederna genom den lugnare sidan av Vaxholm. Och i närheten ligger den lilla ön Badholmen, som även kan hyras ut för privata bröllop, fester och evenemang. Restid: 55 minuter enkel resa från Strömkajen med Waxholmsbolaget (97 kronor enkel resa), 50 minuter med Cinderella (165 kronor) från Strandvägen. Du kan också ta buss 670 från Danderyds sjukhus som tar 42 minuter och kostar 39 kronor om du inte har SL-card.

Bäst för: Någon kort i tid eller inte för utomhus

Missa inte: Vaxholms Hembygdsgårds Café vid den vackra stranden.

Grinda

Detta är den första offentliga ön i skärgården, vilket innebär att du bara kan komma dit med vatten. Grinda har alternativ för camping eller boende på det jugendstiliga öhotellet (Grinda Wärdshus), där du kan plaska ut på den lyxiga flytande bastun. Alternativt (och mycket billigare!) finns det fler bastur på vandrarhemmet och en offentlig vid vattnet. Håll det enkelt med skogsvandringar, bad och avkoppling på stranden, eller välj att aktivera dig genom att hyra kajaker eller paddelbrädor och spela boule eller volleyboll. Barnen kan besöka djuren på öns gård.

Restid: Från 1h35 och 116 kronor enkel resa från Strömkajen med Waxholmsbolaget (restiden varierar och det finns vissa avgångar som tar tre timmar, så kontrollera innan resa), 1hr20 och 210 kronor med Cinderella från Strandvägen.

Bäst för: Aktiva familjer

Missa inte: Ett bastubesök.

Sandhamn

Made famous worldwide by the Sandhamn Murders crime series, we assure you this island is much more peaceful in real life, but there’s still plenty to do. Stay close to the harbour for lively bars or a trip to the spa, or venture inland to explore the forest walking trails. There are bikes and motorboats to hire, or you can spend the day fishing, playing mini-golf or sailing.

Journey time: Around two hours on public transport. Take bus 433 or 434 from Slussen to Stavsnäs, where the Waxholmsbolaget boat to Sandhamn takes between 35 minutes and an hour (97 kronor).

230 kronor each way and 2hr15 with the Cinderella boats from Strandvägen.

Best for: Island nightlife

Don’t miss: The museum, which will clue you in on archipelago life over the centuries.

Öns officiella namn är egentligen Sandön, och Sandhamn är namnet på dess huvudort

Arholma

En av de största öarna i norra skärgården, Arholma är också den längst norr av de befolkade öarna, så resan hit är ett riktigt äventyr. Det är ett utmärkt utflyktsmål om du vill lära dig mer om svensk sjöfartshistoria, genom att ta en guidad tur i den gamla militäranläggningen eller utforska kustförsvarsmuseet. Eller bara koppla av i skogen med allmän bastu innan du testar de många badplatserna. Restid: Cirka 4h30 med Waxholmsbolaget (173 kronor) från Strömkajen. Alternativt kan du resa till Simpnäs med bil eller buss (2-3 timmar), varifrån färjan tar 15 minuter.

Bäst för: Maritim tradition

Missa inte: Arholmafyren, en gammal utkiksstolpe som hyser konsthall under sommarmånaderna och bjuder på fantastisk utsikt ut över havet.

Möja

En resa till Möja, bebodd sedan vikingatiden, kommer sannolikt inte att göra dig besviken. Det är välutrustat för turister, med kaféer, butiker, vandrarhem och stugor att hyra, men behåller sin traditionella charm. Det finns flera olika byar så om du gör lite forskning (eller bara utforska!) kan du gå till den plats som passar dig bäst. Berg har ett museum och ett litet dansgolv utomhus, medan du uppe på norra änden av ön vid Långvik får fantastisk utsikt över vattnet från bryggan. Restid: Cirka 3h30 med Waxholmsbolaget (173 kronor) från Strömkajen till Berg, öns centralort. Cirka 2h40 och 230 kronor med Cinderella från Strandvägen till Dragedet eller Långvik.

Passar bäst för: Vykortsperfekta skärgårdsbyar

Missa inte: Wikströms Fisk, en fisk- och skaldjurskrog som drivs av en av de enda fortfarande aktiva yrkesfiskarna i hela skärgården.

Möja är inte bara en turistö; Det är hem för många permanenta invånare också.

Svartsö

Vid Alsvik stannar färjan precis vid öbutiken, där du kan köpa sista minuten-snacks till din picknick på den närliggande stranden. Utforska ön till fots eller cykel, vandra genom de tjocka skogarna och koppla av vid sjöarna. När det gäller att hitta boende kan du hyra ett glampingtält från Svartsö logi eller välja ett rum på hotellet eller vandrarhemmet. Restid: Cirka 2 timmar 15 enkel resa (det varierar) och 143 kronor från Strömkajen till Alsvik med Waxholmsbolaget. 1tim30 och 210 kronor enkel resa med Askungen.

Bäst för: Skogspromenader

Missa inte: Storträsk, öns största sjö, som är perfekt för bad.

Landsort/Öja

Detta är det längst söderut man kan komma i skärgården, och även om öns officiella namn är Öja går det också under Landsort, vilket är vad fyren och byn i södra änden heter. Bara ett par dussin människor bor i den charmiga byn, men du kommer inte att bli uttråkad här. Det är väl värt att besöka den 3000 år gamla labyrinten – byggd med förmodade magiska krafter för att få lycka till fiske och segling – och den kusliga pestkyrkogården. Den enda nackdelen är att så mycket av resan hit görs landvägen. Restid: Cirka 2 timmar 25 totalt. Ta först pendeltåget till Nynäsgård, byt sedan till buss 852 till Ankarudden, varifrån färjan till Landsort tar 30 minuter (97 kronor). Du kan också ta tåget hela vägen till centralstationen i Nynäshamn, nere vid hamnen, om du vill göra ett depåstopp där innan du tar bussen (som också avgår från stationen).

Bäst för: Fågelskådning eller avkoppling på landsbygden

Missa inte: Fyren. Den byggdes 1689 och är Sveriges äldsta fyr.

Finnhamn

Med sandstränder och idylliska badplatser är Finnhamn ett öparadis och båten stannar nära den populära restaurangen Finnhamns Café Krog. Du kan ta en aktiv tur med hyrd kajak eller SUP och upptäcka varför de kallar den Paradisviken, eller tillbringa en eftermiddag på en höghöjdsbana eller paintball. Det finns naturligtvis också chansen till en lugnare promenad genom skogen och gott om varierad mat och boendealternativ. Restid: Från 3 timmar (173 kronor) enkel väg från Strömkajen med Waxholmsbolaget, eller 2 tim 25 och 230 kronor från Strandvägen med Cinderella.

Bäst för: En miljövänlig resa

Missa inte: Hyr en roddbåt för att ta dig till en av de mindre holmarna – Finnhamn syftar faktiskt på ett kluster av öar.

Gällnö

Ännu en bit genuint skärgårdsliv, med sandstränder, roddbåtar att hyra, badplatser samt åkrar och ängar. Även om det inte är alltför långt till Stockholm kunde Gällnö inte vara längre bort när det gäller tempot i livet. Restid: Från 1hr45 enkel resa från Strömkajen med Waxholmsbolaget (143 kronor) eller 1h30 från Strandvägen med Cinderella (210 kronor).

Bäst för: En total flykt från stadens rörelse

Missa inte: Körsbärsblomman och äppelträden blommar på våren

Utö

Utö har en unik historia, hem till vad som förmodligen är Sveriges äldsta järngruva (du kan fortfarande besöka gruvmuseet och välbevarade gruvarbetarbostäder) innan den i början av 20-talet förvandlades till en fullfjädrad festö. Grossisten EW Levin förhandlade fram att öborna skulle lämna sina hem så att han kunde förvandla det till ett semesterparadis med svenska stjärnor som Greta Garbo. Idag finns det fortfarande gott om ställen att äta och dricka med stil när du inte latar dig på en av de underbara stränderna. För sportiga semesterfirare finns det ingen brist på aktiviteter heller: cykling, kajakpaddling, beachvolleyboll, frisbeegolf och minigolf. Restid: Cirka 2 timmar 30. Du kan ta pendeltåget från Stockholm City till Nynäshamn, varifrån du kan ta 1.15h färjan till Gruvbryggan (färjan kostar 97 kronor).

För en kortare restid (1hr40) men mer komplicerad rutt, ta pendeltåget från Stockholm City till Västerhaninge, sedan buss 846 till Årsta brygga, varifrån färjan tar 40 minuter till Gruvbryggan.

Bäst för: Stränder

Missa inte: Väderkvarnen, med panoramautsikt över ön och havet, eller det läckra brödet från bageriet .

Grinda

Detta är den första offentliga ön i skärgården, vilket innebär att du bara kan komma dit med vatten. Grinda har alternativ för camping eller boende på det jugendstiliga öhotellet (Grinda Wärdshus), där du kan plaska ut på den lyxiga flytande bastun. Alternativt (och mycket billigare!) finns det fler bastur på vandrarhemmet och en offentlig vid vattnet. Håll det enkelt med skogsvandringar, bad och avkoppling på stranden, eller välj att aktivera dig genom att hyra kajaker eller paddelbrädor och spela boule eller volleyboll. Barnen kan besöka djuren på öns gård.

Restid: Från 1h35 och 116 kronor enkel resa från Strömkajen med Waxholmsbolaget (restiden varierar och det finns vissa avgångar som tar tre timmar, så kontrollera innan resa), 1hr20 och 210 kronor med Cinderella från Strandvägen.

Bäst för: Aktiva familjer

Missa inte: Ett bastubesök.

Sandhamn

Känd över hela världen genom Sandhamn Murders kriminalserie, försäkrar vi dig att denna ö är mycket lugnare i verkligheten, men det finns fortfarande mycket att göra. Bo nära hamnen för livliga barer eller en tur till spaet, eller bege dig inåt landet för att utforska skogsvandringslederna. Det finns cyklar och motorbåtar att hyra, eller så kan du tillbringa dagen med att fiska, spela minigolf eller segla. Restid: Cirka två timmar med kollektivtrafiken. Ta buss 433 eller 434 från Slussen till Stavsnäs, där Waxholmsbolagets båt till Sandhamn tar mellan 35 minuter och en timme (97 kronor). 230 kronor enkel resa och 2h 15 med Cinderellabåtarna från Strandvägen.

Bäst för: Island nattliv

Missa inte: Museet som tar med dig in i skärgårdslivet genom århundradena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *