Stressade föräldrar och övertrötta barn är inget vinnande koncept för att få en härlig restaurangupplevelse i sommar. Här är expertens bästa tips och föräldrarnas knep för att undvika bråk och konflikter.
Livet med barn innebär stora förändringar och det är vanligt att känna att det inte längre finns lika stort utrymme för spontanitet och socialt umgänge. Vardagen blir också annorlunda, men många upplever tillvaron som mer meningsfull, händelserik och motiverande. Det framgår i McDonald’s senaste undersökning ”Att äta eller inte äta ute med barn – det är frågan”, där 1002 föräldrar i åldrarna 18–65 år har intervjuats.

Svenska landslagsspelarna Zecira Musovic, Jonna Andersson och Linda Sembrandt uttalade sig om händelsen på lördagen.

– Det är otroligt tråkigt och de borde inte behöva hända. Och att det är så tufft att det behöver bli så redan efter 20 minuter, säger Jonna Andersson.

Så undviker du bråk och tjafs

Genom att involvera barnet kan man undvika konflikter, vare sig det är i matbutiken, under bilresan eller på restaurangen. Det menar Josefine Berglund, Guest Experience Leader på McDonald’s.

– Låt barnen bli en del av upplevelsen, få de känna sig viktiga och delaktiga.

Här är Josefins bästa tips när det är dags att sätta sig till bords.

1. Beställ mat själv

Involvera barnet när du ska beställa mat om hen är tillräckligt gammal. Låt barnet få titta och bläddra bland alternativen på skärmen och appen, eller beställa i kassan och prata med personalen. Det är både spännande och lärorikt.

2. Välj sittplats 

Genom att låta barnet få bestämma var ni ska sitta i restaurangen känner hen sig extra delaktig. 

3. Gå på upptäcktsfärd

Nya platser är intressanta för barn. Att sitta still vid bordet i väntan på maten kan lätt orsaka spring i benen. Kika runt i restaurangen så ni har något annat att fokusera på.

4. Ge barnet en uppgift

Allt handlar om att inkludera och engagera. När det är dags att hämta dricka eller ketchup – låt barnet följa med eller gå själv. En enkel uppgift gör att barnet känner sig viktigt och behövt samtidigt som du undviker rastlöshet.

McDonald’s är Sveriges mest familjevänliga restaurang och arbetar aktivt för att stora som små ska känna sig välkomna och bekväma. I appen finns flera smarta lösningar för att underlätta restaurangbesöket. Beställ till exempel maten innan i McDonald’s-appen och slå dig ner vid ett bord för att bli serverad. I appen kan du även spara familjens favoritbeställningar till nästa besök så det går snabbt och smidigt. 

– McDonald’s är stället som ger dig chansen att ”misslyckas”. Vi vill minska känslan av skam genom att stötta föräldrar och få dem att både känna och förstå att ingen gör fel, säger Josefine.