Den exceptionellt billiga kronan lockar semesterfirare till Sverige. Men samtidigt är det nu dyrare att resa från Sverige till Finland.

Det syns tydligt på Åland, där de flesta turisterna har kommit från Sverige. Under normala tider kommer hälften av besökarna till Åland från Sverige och nästan lika många från Finland.

Närheten till Grisslehamn gör att många svenska turister vanligtvis kommer till Åland via Eckerö.

Hubertus von Frenckell, verkställande direktör för Käringsund Resort & Conference, vet redan att businessen av flera skäl inte kommer att vara särskilt lönsam i sommar.

På grund av kriget i Ukraina har den allmänna prisnivån stigit. Då kronans växelkurs samtidigt är låg är det tydligt att svenskarnas semesterbeteende har förändrats.

– Försäljningen av billiga aktiviteter går jättebra, men de lite dyrare, till exempel vattenjetsafari, säljer inte på samma sätt som för ett par år sedan, beklagar von Frenckell.

Rädsla för momshöjning

Petteri Orpos (Samlingspartiet) nya regering har i sitt program meddelat om en höjning av mervärdesskatten. Inom turismsektorn skulle detta innebära en höjning från 10 % till 14 %.

Turismföretagen på Åland hoppas att det här inte sker.

– Om momsen går upp måste det återspeglas i priserna. Vi kommer att klara det på något sätt, men det kommer inte att vara lätt, säger von Frenckell.

Fullbokade fartyg

Ett bekymmer för ålänningarna är att passagerarfartygens kapacitet i de åländska vattnen har minskat den senaste tiden.

Det har lett till att särskilt Eckerölinjens fartyg upprepade gånger varit fulla och det är inte längre möjligt att lägga till nya avgångar. Viking Lines fartyg har också varit fullbokade.

Kapaciteten minskade när Tallink Silja hyrde ut ett av sina fartyg som trafikerade mellan Åbo och Stockholm via Åland, och Viking Line sålde M/S Rosella till Grekland. Birka Cruises lade ner sina kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn, och ny trafik med M/S Birka Stockholm kommer att inledas tidigast år 2024.

Finnlines håller på att förnya sina fartyg på rutten från Nådendal via Åland till Sverige, men det kommer inte att ske förrän efter semesterperioden. Det finns alltså ingen ljusning i sikte för denna sommar.

Återhämtning efter coronan

Spåren av coronapandemin syns fortfarande i den åländska turismen. Under coronan återupptäckte finländarna Åland och många har fortsatt med att besöka Åland.

På längre sikt har finländarnas andel av turisterna ökat. Det syns också den här sommaren.

Särskilt cykelturismen är nu på stark frammarsch. Från Finland kan man enkelt ta sig till Åland på cykel genom det vackra skärgårdslandskapet via Gustavs, Korpo, Nådendal eller Åbo.

Åland har gott om cykelvägar och terrängen är behagligt flack. I ett litet skärgårdslandskap finns allt nära till hands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *