Att dra ner ridån för en lång och troféfylld karriär. Veterananfallaren Ibrahimovic avslöjade sitt beslut att sluta spela efter AC Milans 3-1-seger över Verona som avslutade deras Serie A-kampanj. – Det är dags att säga adjö till fotbollen, men inte till dig, sa Ibrahimovic på San Siro-planen. ”Det är för många känslor för mig just nu. Forza Milan och adjö.” 41-åringen hade förväntats helt enkelt ta farväl av Milan-fansen efter att hans avgång från de sjufaldiga Europamästarna tillkännagavs på lördagen.

Han återvände till Milano i slutet av 2019 för en andra period efter en tidigare tvåårsperiod där han vann Serie A-titeln 2011. – Första gången jag kom hit gav du mig lycka, andra gången gav du mig kärlek, säger Ibrahimovic. ”Du välkomnade mig med öppna armar, du fick mig att känna mig hemma, jag kommer att vara en Milanista för resten av mitt liv.” Ibrahimovic var en nyckelfigur i Milans återuppkomst till toppen av italiensk fotboll efter hans återkomst till klubben, vilket hjälpte till att ta dem tillbaka från doldrums och så småningom vinna Scudetto förra säsongen. ”Jag brukade vara rädd när journalister frågade förbi om min framtid, men nu kan jag acceptera det, jag är redo”, sa Ibrahimovic till reportrar efter sitt tillkännagivande.

Jag har gjort det här hela mitt liv, fotbollen gjorde mig till en man. Det gjorde det möjligt för mig att känna människor som jag annars aldrig skulle ha känt, jag har rest världen tack vare fotbollen. Allt är tack vare fotbollen.” Under sin karriär vann Ibrahimovic ligatitlar i Nederländerna, Italien, Spanien och Frankrike, även om hans enda stora europeiska trofé var Europa League 2017 med Manchester United. Att göra sitt tillkännagivande på San Siro var lämpligt eftersom han också vann tre raka ligatitlar med Inter Milan mellan 2006 och 2009 innan en turbulent period i Barcelona.

Hans pensionering kommer efter en säsong där han knappt har presenterat för Stefano Piolis sida efter att ha plågats av skador och återvände i februari efter operation på vänster knä i maj. I juli tecknade han ett avtal som gav honom cirka en miljon euro (1.02 miljoner dollar) i fast lön, med stora bonusar kopplade till framträdanden och prestationer. Men efter att ha kommit överens om den affären startade 41-åringen bara en match och nätade en gång för Milan, en 3-1-seger på Udinese i mars där han blev den äldsta målskytten i Serie A-historien. Han drog sedan upp en vadskada i en uppvärmning före matchen i april och avslutade sin karriär vid sidan av och skötte rykten om att han skulle flytta till Monza och sikta på Euro 2024 med Sverige.