Över 1,3 ton kokain har beslagtagits i eller på väg till Helsingborgs hamn sedan september ifjol. Säkerhetsbrister och alltför få kontroller i hamnen – som blivit ny strategisk inkörsport för drogen – gör att få smugglare har kunnat gripas.

Vid en presskonferens i fredags med representanter för Tullverket och åklagare bakom ett bord med stora narkotikabeslag beskrivs att ”kokain flödar fritt både in och ut ur” Helsingborgs hamn. Både svenska och utländska nätverk tros ligga bakom.
Det är alldeles för lätt för ligorna att ta sig in i hamnen för att försöka vittja containrar där kokainet göms. Om inte hamnen höjer säkerheten blir det mycket svårt att stoppa den här organiserade brottsligheten, säger Erik Friberg, enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning syd.
Bara sedan årsskiftet har tullen beslagtagit nära 870 kilo kokain i Helsingborgs hamn – mer än under hela fjolåret i hela landet. Narkotikan kommer med lastfartyg från Sydamerika, i flera fall från Ecuador. Ett stort beslag på uppåt 240 kilo kokain togs i slutet av april, även i maj har stora beslag gjorts. Totalt 1 336 kilo kokain har stoppats av tullen där sedan i höstas, en stor del av mycket hög renhet. Värdet av narkotikan är flera miljarder kronor i brukarled.

– Ja, det är exceptionell och saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. En mindre del är troligen avsedd för svensk marknad, men den större delen ska vidare – söderut och österut i Europa, säger Magnus Pettersson, senior på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Helsingborg är landets största hamn för kylcontainrar med t.ex. frukt och grönt från Sydamerika. Där produceras även kokain som mer börjat smugglas via den skånska hamnen, en stor del på väg till andra drogmarknader i Europa. I de stora hamnarna i Antwerpen, Rotterdam och Hamburg där länge stora beslag gjorts av kokain har kontrollen ökat, vilket tvingar internationella ligor att söka nya vägar.