PALMA En 32-årig svensk man har gripits i Palma på spanska turistön Mallorca. Han är internationellt efterlyst och tros ligga bakom omfattande smuggling av narkotika till Sverige.

Mannen greps tidigare i veckan i en lyxbil värd cirka 1,5 miljoner kronor och hade tre olika id-handlingar på sig (två tjeckiska och en polsk). Svenska polis var närvarande i samband vid gripandet.

Han misstänks ingå i ett nätverk i Stockholmsområdet som på olika sätt deltagit i smugglingen och senare i langning i Sverige. Polisens grova brott-avdelning vid City Polisen har i operation Riesen spanat mot nätverket sedan förra sommaren. Beslag på 42 kilo kokain, 165 kilo cannabis och sju vapen gjordes då i Stockholmsområdet.

18 personer misstänks nu i flera pågående ärenden, varav sju är kvinnor. I det ärende som främst berör 32-åringen – som varit häktad i sin utevaro sedan maj i år – inleds 13 juni i Stockholms tingsrätt. Han misstänks för grova narkotikabrott som begåtts mellan november 2019 till juni 2020.

– Deras affärsidé har varit att sälja cannabis och kokain till personer i Stockholms innerstad, såväl i krog- som i arbetslivet. Att man använder sig av kvinnor är en medveten strategi, de har färre ögon på sig, säger Alexander Wallenius, spaningsledare polisområdet city, till DN.

Polisen uppger att när nu 32-åringen gripits i Spanien i härvan så har ett helt nätverk lyckats stoppas – från de som langar från bilar, till de som förpackar och transporterar drogerna.

  • Ledare för ligor som smugglar narkotika till Sverige har senare år ofta flyttat utomlands, till bland annat Spanien eller Turkiet, för att styra verksamheten därifrån och försöka undvika att gripas och lagföras för sina brott.