Har du ännu inte provat på att cykla i fjällvärlden? Oavsett om du är en långsamt njutande familjetrampare eller hardcorecyklist finns något för alla i de svenska och norska fjällen.

Trenden med cykling i fjällen rullar på. Idag finns ett stort urval av både spetsigt spännande upplevelser och mindre dramatiska familjeäventyr på sommarens hjulmeny.

En av cykelsäsongens allra bästa destinationer är norska Trysil. Här satsar man extra på stigcykling och har på ett 30 kilometer stort område anlagt leder med namn som Green Fox, Happy Rabbit och Sweet Dreams, alla helt unika för Skandinavien.

Finn ditt flow
Oavsett svårighetsgrad är ordet för sommarcyklingen: flow. Och det gäller både för rutinerade cykelrävar och nyfikna nybörjare. Stigcyklingen hittas i Gullia och har fått en mängd skräddarsydda inslag och skönt doserade träbroar. Lederna ligger alla nära Turistcenteret i Trysil varifrån cyklisten kan ta liften upp till toppen av Fjellekspressen. Därifrån går det sedan nerför i fin fart på två helt nyinvigda flytstigar.

Magic Moose – längst i Europa
Sedan 2016 lockar den klassiska norska fjälldestinationen också med Magic Moose, som med sina 7,5 kilometer är Europas längsta flytstig. Kanske inget för nybörjaren, men efter lite träning i Gullia gillar många snart att kombinera den magiska älgstigens lekfulla kullar och läckert byggda broar.

Nyheter från fjällvärlden
Precis som i Norge byggs mängder med spännande cykelleder i den svenska fjällvärlden. Både i Sälen, Vemdalen och Åre finns bland annat naturskön cross country-cykling, downhill, övningsområden som påminner lite om vinterns skidparker, pumptrack-slingor som är lika kul som tekniska – och den populära trailcyklingen på broar och spänger för hela familjen. Och med sommarens smarta BikePass når man snyggt och smidigt många av topparna.

5 cykelnyheter i fjällen i sommar

Sälen – Flera av cykellederna i SkiStar Bike Park Trail förlängs och får en ny svårighetsgrad.

Åre – Stjärnliften är en helt nyutvecklad cykellift som är byggd för att kunna ta fler cyklar än tidigare. I Bike Park Downhill blir den blå hoppleden Cobra 1,8 kilometer längre och Shimanoleden uppgraderas och moderniseras. Bikeparken i Björnen får två nya leder, Järnet (blå) 0,6 km och Hackan (röd) 0,8 km samt en ny hoppsektion: en led med hopp.

Vemdalen – Två nya trailleder från Skalet Express-toppen. I anslutning till traillederna byggs också en träningsbana, skills area.

extern länk:
https://www.skistar.com/sv/sommar/cykling/?utm_source=exp&utm_medium=paid&utm_campaign=cykling_artikel_sv_s23