Sverige var redan klar gruppetta och hade således ingen som helst kniv mot strupen inför den sista matchen i huvudrundan.

Portugal hade dock allt att spela om.

Men det hjälpte föga. De blågula tog hem matchen med 32-30 och tog därmed revansch för den bittra förlustmatchen, som innebar uttåg, mot samma motstånd i hemma-EM 2020.

Glenn Solberg hade flaggat för att rotera en hel del och det gjorde han också. Nyckelspelarna Andreas Palicka och Albin Lagergren satt på läktaren och på bänken fick bland andra Jim Gottfridsson välbehövd vila inför onsdagens kvartsfinal.

Lagen följdes åt under den första halvleken och portugiserna kunde gå till halvtidsvila i ledning med 14-13.

I den andra halvleken tog Sverige över.

Pettersson hyllas: ”Briljerar”

Det har pratats mycket om den svenska bredden, där Viaplay-experten Ola Lindgren tidigare under mästerskapet kallat den blågula truppen för den ”bredaste någonsin”.

Det visade sig under matchens sista 20 minuter. Flera spelare som fick chansen till ovanligt mycket speltid, däribland Eric Johansson (sju mål) och Daniel Pettersson (åtta) visade vägen när Sverige gjorde ett ryck och gick upp i en fyramålsledning.

– Vi är några stycken som är lite sisådär i dag kanske. Sen har vi några som briljerar. Daniel Pettersson till exempel, säger Hampus Wanne. 

– Han kanske inte är någon av de som får mest uppmärksamhet. Men han är extremt stabil spelare. Det är någon som jag alltid har velat ha i mitt lag. Det var kul för honom att han fick göra så många baljor. 

Även Jim Gottfridsson lovordade Pettersson och Johansson. 

– Det förvånar inte någon att de gör mycket. Daniel Pettersson som alltid, jag vill verkligen lyfta fram honom, det är inte ofta han får sina rubriker. Han bjuder inte alltid på de snygga målen det är alltid mål. Eric Johansson är en kommande världsstjärna. Det bådar gott för framtiden, säger Gottfridsson. 

Lukas Pellas:

– ”DP” är outstanding i dag, verkligen bäst på planen. Kul för honom och det självförtroendet behöver han och det behöver vi.

– Han är fantastisk kille som alltid stöttar och är glad för alla andras skull, så svinkul när det går bra för honom som för alla andra. Men speciellt för ”DP”, han är verkligen en pushade och har varit med länge. Han står lite utanför rampljuset alltid men han gör så stabila insatser hela tiden och förtjänar att få vara lite mer i rampljuset. Så jävla kul för honom i dag.

Pellas avslutar:

– Han är inte så vulgär i sitt kroppsspråk och det kanske är därför han inte syns så mycket. Men jag gläds med honom jättemycket.

Daniel Pettersson: ”Otroligt roligt”

30-årige Pettersson gjorde landslagsdebut för tio år sen och kan inte minnas att han någonsin blivit utsedd till matchens bäste spelare tidigare.

– Nej, jag vet faktiskt inte. Kanske. Jag har ingen aning. Kanske någon vänskapslandskamp. Men i ett mästerskap är det nog första, säger han.

Åttamålsskytten skiner upp när han hör lagkamraternas fina ord.

– Ja.. tack! Det var väldigt snällt sagt av dem. Otroligt roligt. Det kändes som att det lossnade i dag. Stod bra bakåt och fick många chanser framåt.

Vad betyder det för självförtroendet att komma in till slutspelet med en en sån här insats?

– En otroligt skön känsla. Man känner att man verkligen är inne i turneringen och kan bygga vidare på det. Nu gäller det att ta hand om kroppen och fokusera fullt ut på kvarten.

Lagkamraterna beskriver honom som en spelare som kanske inte alltid står i rampljuset. Men Pettersson har inga problem med uppmärksamheten.

– Jag hörde lite grann efter matchen, många ryggklappningar att man gjort en fin match. Jag är supernöjd och jag är jätteglad. Men jag har inga problem att stå så här, det är hur lugnt som helst. Bara en skön känsla.

– Jag har aldrig varit avundsjuk på andra, jag är en väldigt lugn person, försöker göra mitt, bidra så mycket jag kan. I dag fick jag ett stort ansvar och tog till vara på mina chanser.