Silvio Berlusconi dog klockan 9:30 idag på San Raffaele-sjukhuset i Milano. Ledaren för Forza Italia och grundaren av Mediaset var 86 år gammal. Berlusconi återvände till San Raffaele i fredags, efter en lång sjukhusvistelse – 45 dagar – som slutade för några veckor sedan, på grund av lunginflammation och myelomonocytisk leukemi.

Den sista ångesten, dessa tre dagar där hoppet för dem som älskade honom att han kunde återhämta sig igen, besegra leukemi som han tidigare hade kunnat övervinna en tumör, hjärtkirurgi, bilateral lunginflammation från Covid, avslöjade mänsklig bräcklighet inför landets ögon, utmattad av ondska, som gömde sig bakom huden på en fighter.

Och ändå, som bara händer med dem som går in i en nations historia som huvudperson, innebär att hedra hans försvinnande också att reflektera över sin tid, på hans dimension som ”nummer ett”, i affärer, i sport, i politik, i att leda landet. Och om du var tvungen att analysera ett ögonblick, i Silvio Berlusconis extraordinära liv, kanske du borde välja kvällen den 8 november 2011. Eftersom en statsman definieras av hur han lämnar makten, minst lika mycket som han inte är båda av det sätt han erövrade den.

Hans biografi kunde därför inte börja från den dag han öppnade sin första byggarbetsplats, i Brugherio, 1964, eller grundade Fininvest, 1975, vilket banade väg för ett tv- och finansimperium som gjorde honom till en av de mest rika i världen. Inte heller sedan den dag han intog fältet, på väg att vinna tre och ett halvt val och leda fyra regeringar under rekordhöga nio år. Inte heller från den tid han kom ner med helikopter på arenafältet för att inviga eposet i Milano, där han vann fem Champions League och åtta Scudetton på trettioett år.

Berlusconi tog så mycket av den makten i sitt liv att det verkliga magiska ögonblicket, ögonblicket att berätta, kanske är det där han förlorade det. Så här var det: Italien föll sönder på grund av att marknaderna attackerade vår statsskuld. Sprid över 500 poäng. Merkel och Sarkozy skrattar åt honom offentligt. Det Europa som var rädd för att sjunka tillsammans med Italien. Gianfranco Fini hade bildat ett parti och gått över till oppositionen. Åtta deputerade, alla ex «fidelissimi», förråder riddaren i en avgörande omröstning, vilket får honom att förlora majoriteten i Montecitorio.

Snarare, på gott och ont, grundaren av en ny höger och en ny politik, med liberala ambitioner och populistiska drag, som gjorde skolan i världen och dominerade den italienska scenen i tjugo år, även när han var i opposition. Och sedan slutade det med honom, så mycket att för att vinna igen var han tvungen att ändra sin hud, kön, ålder och inkarnerade i Giorgia Meloni, antropologiskt hans motsats.

Många fläckar har skymt dess offentliga liv. Ursprunget till det kapital med vilket Berlusconi startade sin verksamhet som entreprenör är fortfarande höljt i dunkel. Användningen av parlamentarisk majoritet för att anta ad personam-lagar för att försvara sig mot rättegångar ersatte löften om att reformera rättssystemet som aldrig hölls. Och tv-imperiet, född med ett knep för att komma runt förbudet, spridningen av kassetter inspelade på ett lokalt TV-nätverk, legitimerades med ett lagdekret av Craxi, hans vän och vittne till hans bröllop med Veronica Lario, som räddade honom från anfall beordrat av tre praetorer.

Han har aldrig ens tillnärmelsevis accepterat tanken på att bygga en succession, faktiskt skära av huvudena en efter en av alla potentiella ”delfiner”, och därmed förmodligen så småningom ta sin varelse, Forza Italia, med sig. Som under de senaste åren av riddarens fysiska och valmässiga nedgång faktiskt har förvandlats till en medeltida domstol, där förmögenheter eller olyckor beror på fästmöns favörer (den sista, Marta Fascina, har blivit en kärleksfull ”fru”, i månader vid hennes säng), eller av ambitionen hos den sista assistenten, eller genom den sista hovmannens manövrer. Berlusconi hade allt för att förändra Italien, konsensus, framgång, styrka, pengar, makt; Och han klarade sig inte.

Vid 86 års ålder hoppades han till och med på att inte ett kort ögonblick kunna försegla sin extraordinära biografi genom att förvandla den till en legend, med sitt val till Quirinalen. Bara det faktum att han drömde det berättade allt om skymningen av hans era. Han har många alibin. Och inte bara i åklagarnas envisa raseri (Milan i spetsen) mot honom. De två tragiska epokgörande händelser som chockade världen alldeles i början av hans regeringar, attacken mot tvillingtornen 2001 och subprimekrisen 2008, höll verkligen tillbaka hans ambitioner. Men hans passage i Italiens politiska historia har också lämnat outplånliga spår: till exempel bipolariteten, en säsong som dominerades av honom, och kanske inte av en slump omedelbart slutade så snart han lämnade scenen, för att ge utrymme de senaste åren till de gamla italienska lasterna av transformism och majoriteter som förändras som kläder med årstidernas växlingar

Han bekräftade sin natur som en ”ärke-italienare”, av nationens självbiografi, om det Italien som han i en berömd incipit sa ”det är landet jag älskar”.