Skolor är platser där barn lär sig att navigera i mänskliga interaktioner, samt att få en akademisk utbildning. För skolor med många internationella studenter lägger de rika kulturella komplexiteterna till en annan dimension till denna formativa upplevelse. Så hur är det för studenter som flyttar ensamma till Sverige trots att de inte har någon tidigare anknytning till landet? Lite skrämmande men otroligt berikande! Det visar domen från två internatelever – en från Tyskland och en från Kina – på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL), Sveriges ledande internatskola. Hitta din egen väg När Antonia Bornemann från Tyskland kom till SSHL som 15-åring var hon och hennes familj säkra på att hon bara skulle stanna i ett år. Tre år senare tar hon examen från skolan i sommar. Så vad hände?

”Det är verkligen vanligt i Tyskland att göra ett utbytesår i 10: e klass för att förbättra din engelska”, förklarar Antonia, nu 18. Medan hon gick i sin lokala offentliga skola skrev hennes yngre bror in sig på en internationell skola i München och lämnade henne ”nästan lite avundsjuk eftersom jag trodde att systemet skulle passa mig”. Men 10: e klass var hennes chans! ”Jag ville inte åka till England eller USA eftersom det är vad de flesta väljer. Jag funderade på Sverige och Nya Zeeland, sedan hände coronavirus och Nya Zeeland stängde ner, så det var Sverige för mig. Jag är väldigt glad över det och jag älskade skolan så mycket att jag bestämde mig för att avsluta skolan här.

Hennes passion för livet på SSHL ledde till och med till att hennes yngre bror följde henne dit och de får nu regelbundna besök av sina föräldrar, som har utvecklat en förkärlek för Sverige. Att hitta ett system som hjälper henne att trivas var också en stor faktor när Zifu Xu packade sina väskor i augusti 2022 – bara 14 år gammal – för att flytta till SSHL från sitt familjehem i Shenzhen, ett tekniknav och en av Kinas största städer. ”Mina föräldrar ville att jag skulle studera utomlands eftersom de tror att det finns många sätt att leva i den här världen”, säger Zifu, nu 15. ”De sa till mig från en ung ålder att jag var en unik individ och jag behövde inte följa den väg som andra satte för mig.

– Skolan har många traditioner som för människor samman, säger hon. ”Det känns lite annorlunda än andra skolor, inklusive min tyska skola.”

När Zifu åkte hem till Kina i februari sa familj och vänner att hon redan hade blivit ”mer självständig och mer bestämd”. ”Mina föräldrar tror att studera utomlands och internat inte bara kan låta dig uppleva kulturen och sederna i ett annat land utan också göra dig till en stark person”, tillägger hon.

Antonia tar examen i sommar och flyttar till Nederländerna för att påbörja en examen i International Business vid Maastricht University. – Jag kommer att minnas min tid i Sverige som något jag tyckte mycket om men också som något som förändrade mig, säger hon. ”Efter att ha bott på ett pensionat med 25 flickor kan jag anpassa mig till situationer och lösa konflikter bättre. Du kan inte alltid bara göra vad du vill; Du måste också ta hänsyn till andra människor och deras kulturer.”