The Special Prosecutor’s Office (SPAK) has officially reacted regarding the operation to dismantle the drug trafficking gang between Italy and Albania, which brought 43 arrest warrants in both countries.

SPAK informs that an amount of more than 120 kilograms of cocaine, 15 kilograms of very pure heroin, as well as 129 kilograms of marijuana and 92 kilograms of hashish, seized in Italy in several different episodes, have been seized.

The group was led by three people from Durrës, Braniol Liço alias Branjol Liço alias Braniol Aga, Gernard Beu alias Gernard Liço alias Gernard Ago and Emirjana Beu.

SPAK has decided to assign the security measure ”arrest in prison” for 20 people and the security measure ”house arrest” for 1 person, suspected of committing the criminal offenses ”Production and sale of narcotics”, ”Structured criminal group” , ”Perpetration of offenses by a structured criminal group”.

Until this moment, security measures have been executed for 15 people, and the actions for the execution of security measures for other persons are continuing.

Notification:

”The Special Prosecutor’s Office against Corruption and Organized Crime, in cooperation with the judicial police of the State Police Directorate, has conducted investigations related to the operation ”HIGHWAY”.

The investigations were carried out within the framework of the Joint Investigation Team with the Prosecutor’s Office of Bergamo, in Italy, which was supported by Eurojust, Europol, as well as being continuously supported financially by the IPA/2019 Project ”The fight against serious crimes in Western Balkans”.

As a result of the investigative actions carried out in Italy and Albania, it has become possible to discover a criminal group that operated in Italy and Albania, which aimed to trade narcotics such as cocaine, heroin and marijuana.

From the investigative actions, it has become possible to prove the trade of an amount of more than 120 kilograms of cocaine, 15 kilograms of very pure heroin, as well as 129 kilograms of marijuana and 92 kilograms of hashish, seized in Italy in several different episodes.

Veprimtaria kriminale e këtij grupi është zhvilluar për periudhën kohore nga viti 2015 dhe në vazhdim dhe është zhvilluar në Shqipëri kryesisht në Durrës, si dhe në qytete të ndryshme në Itali, si në Bergamo, në Breshia, në Milano, në Torino etj, vende ku është kryer transportimi dhe tregtimi i lëndëve narkotike.

Nga hetimet e përbashkëta janë mbledhur provat e nevojshme të cilat krijojnë dyshimin e arsyeshëm se ky grup kriminal është krijuar dhe është drejtuar nga tre persona shtetas shqiptar (shtetasit B.L, G.B dhe E.M), të cilët kanë koordinuar veprimet midis tyre për drejtimin e grupit kriminal.

Ndërsa, si pjesëmarrës në këtë grup kriminal që kanë bashkëpunuar me drejtuesit e grupit dhe me njëri tjetrin, janë identifikuar 18 persona të tjerë shtetas shqiptar, të cilët në vënde dhe në periudha të ndryshme, kanë kryer aktivitetin e tregtimit të lëndëve narkotike.

Me kërkesë të Prokurorisë së Posaçme, Gjykata e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar me vendimin nr.1, datë 23.01.2023 ka vendosur caktimin e masës së sigurimit “arrest në burg” për 20 persona dhe masën e sigurimit “arrest në shtëpi” për 1 person, të dyshuar për kryerjen e veprave penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, “Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave nga grupi i strukturuar kriminal”, të parashikuara nga neni 283, paragrafi (1), si dhe nenet 333/a dhe 334/1 të Kodit Penal.

Deri në këtë moment janë ekzekutuar masat e sigurimit për 15 persona dhe vijojnë veprimet për ekzekutimin e masave të sigurimit për personat e tjerë.”- njofton SPAK.

21 ”urdhër arrestet” në Shqipëri

Braniol Liço alias Branjol Liço alias Braniol Aga (Nga Durrësi) 
Gernard Beu alias Gernard Liço alias Gernard Ago (Nga Durrësi)
Emirjana Beu (Nga Durrësi)
Dorian Beu (Nga Durrësi)
Syrjan Tola (Nga Durrësi)
Igli Lala alias Oltion Lala (Nga Durrësi)
Ramazan Grada (Nga Durrësi)
Florid Vukaj (Nga Malësia e Madhe)
Gjergj Zefi  (Nga Durrësi)
Renato Zefi (Nga Durrësi)
Rexhep Dallupi (Nga Peqini)
Alfred Luli (Nga Tirana)
Gjergji Luli (Nga Tirana)
Saimir prenga Nga Tirana)
Lorik Prengaj alias Fabio Prenga (Nga Tirana)
Françesko Çeçi alias Francesko Ceci (Nga Durrësi)
Ilir Duro (Nga Tirana)
Lulzim Selimi (Nga Durrësi)
Dhimitër Nina (From Durrës)
Eledjo Dedej (From Durrës)
Enkeleda Bakalli, the only one under ’house arrest’ (From Durrës)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *