De douane in de Nederlandse haven van Rotterdam vond 3,5 ton cocaïne gecamoufleerd in bananen uit Ecuador, de grootste inbeslagname in Nederland tot nu toe in 2023. Cocaïne in Ecuadoraanse bananen met tonnen blijft Europese havens bereiken. Deze maandag meldde het Openbaar Ministerie dat de Douane 3,5 ton van de drug in beslag heeft genomen in een container uit Ecuador. De inbeslagname zou ”de grootste ontdekking van het jaar tot nu toe” in het land zijn, aldus de autoriteit. Deze container met bananen was bestemd voor een bedrijf in de Nederlandse provincie Zeeland, al heeft het bedrijf niets met drugshandel te maken, vermoedt het OM. Geschat wordt dat de in beslag genomen drugs een waarde hebben van 293 miljoen dollar op de illegale markt. Er werd ook vermeld dat cocaïne in Ecuador in de container met bananen werd gebracht. De haven van Guayaquil is een springplank geworden voor alle drugs die het land verlaten, onder de modaliteit van ladingbesmetting.

De zending is al vernietigd door een speciaal team en er is een onderzoek gestart waarbij het hele HARC-team (douane, nationaal parket, havenpolitie en het parket financiële misdrijven) betrokken is. Dit team onderschepte het afgelopen jaar in totaal 46,7 ton cocaïne in de Rotterdamse haven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *